Weekendje onder vriendinnen? Kom naar Leuven

Niets heerlijker dan een weekendje weg met vriendinnen! In Leuven ben je hiervoor aan het juiste adres. Wandelen, shoppen of lekker lang tafelen? Hier kan het allemaal! In deze blog stippelen we alvast een weekendje voor je uit. Laat je inspireren en … start al maar met het zoeken naar een datum!

31 oktober 2022

Zaterdag

  • Voormiddag: welkom in Leuven

Goed aangekomen? Tijd om kennis te maken met Leuven, en hoe kan dat beter dan de stad van bovenaf te bekijken? Je eerste stop zie je dan ook al van ver liggen: de toren van de universiteitsbibliotheek. Tijdens de klim maak je kennis met de turbulente geschiedenis van de stad. Boven worden je inspanningen beloond met een prachtig panorama.

Terug beneden stap je meteen door naar de Grote Markt. Hier vind je het indrukwekkende gotische stadhuis van Leuven. Op hetzelfde plein staat ook de gerenoveerde Sint-Pieterskerk. Ga eventjes binnen en ontdek het Laatste Avondmaal van Dieric Bouts en andere kunstschatten. Graag nog even wandelen voor de lunch? Loop dan door naar het Groot Begijnhof. Verdwaal samen in de smalle straatjes en ontdek de mooiste locaties voor een groepsfoto. #BFFinLeuven!

  • Lunch: keuze in overvloed

Honger gekregen van je eerste wandeling langs de highlights van Leuven? Leuven bulkt van de goede lunchadresjes waar de verhouding prijs-kwaliteit meer dan oké is! In het centrum ontdek je sowieso heel wat mogelijkheden. Een gourmet burger, slaatje of Thaise noedelsoep? Hier vind je het allemaal. Een andere optie is om even door te wandelen naar de hippe Vaartkom. Die buurt is in volle ontwikkeling en een echte place to be voor wie originele eetplekjes zoekt.

  • Namiddag: voor elk wat wils

Na de lunch is het tijd om de winkelstraten in te duiken. Geen beter stijladvies dan dat van je vriendinnen, toch? Leuven biedt ook op dit vlak voor elk wat wils. In de Diestsestraat, Brusselsestraat en op de Bondgenotenlaan vind je eerder de grotere ketens, voor kleinere boetiekjes met een uniek aanbod kan je dan weer in de buurt van de Parijs- en de Mechelsestraat terecht.

Ook wie niet op zoek is naar een nieuwe outfit, blijft in Leuven niet op zijn honger zitten. Zo loont het echt de moeite om eens binnen te springen in Animaux Speciaux, een wonderlijk universum waar je naast unieke decoratie en leuke papierwaren ook kunstig opgezette dieren en insecten vindt. Boekenliefhebbers kunnen dan weer terecht in Barbóék. Je kan hier een koffie drinken tussen de boekenrekken, ideaal om even rustig bij te praten. Zoetekauwen kunnen ten slotte hun hartje ophalen bij een van de vele chocolatiers die je in Leuven vindt. Wist je trouwens dat je in Leuven steeds meer winkels vindt die inzetten op duurzaamheid? Fans van fair fashion komen hier dus zeker ook aan hun trekken!

  • Avond: ontdek Leuven by night

Honger gekregen na een eerste dag vol Leuven? Ga dan snel op zoek naar een restaurant waar je heerlijk lang kan tafelen. Zin in foodsharing, wereldkeukens of Belgische kost? Keuze genoeg. Vergeet wel niet om tijdig te reserveren, sommige adresjes zijn heel populair!

De avond afsluiten kan in een van de sfeervolle cafés op de Oude Markt, die zijn bijnaam ‘de langste toog’ niet gestolen heeft. Liever een voorstelling meepikken of meezingen met een van jullie favoriete artiesten? Bekijk dan zeker op voorhand het programma van muziekcentrum Het Depot , of cultuurhuizen 30CC of STUK!

Zondag

  • Ochtend: cafeïne please

Na een deugddoende nacht is er geen betere manier om de dag te starten dan met een uitgebreid ontbijt. Dit kan in jullie hotel, maar je kan er ook voor kiezen om een van de gezellige koffiebars in de binnenstad op te zoeken. Aarzel niet om meerdere gerechten van de menukaart te proeven, want vandaag wordt een actieve dag!

  • Middag: op ontdekking in en rond Leuven

Gisteren zag je al enkele van de bekendste highlights van Leuven, vandaag gaan we verder op verkenningstocht. Als je graag wandelt, kan je zelf op pad gaan met een van de uitgestippelde wandelingen. Zo is er de street art-wandeling die je Leuven van een andere kant laat zien. Laat je je liever begeleiden? Bekijk dan het aanbod van de gidsorganisaties.

Benieuwd naar de ruimere omgeving van Leuven? Huur dan een fiets en trek erop uit. Maak zeker even een tussenstop aan Hal 5, vlak achter het station in Kessel-Lo. Deze leegstaande spoorweghal werd een paar jaar geleden omgevormd tot duurzame ontmoetingsplaats. Heerlijke plek met een urban vibe, ideaal voor een aperitiefje tussen ‘de locals’.

  • Namiddag: culturele afsluiter

Een bezoek aan museum M mag ook niet ontbreken als je een weekendje in Leuven doorbrengt. Niet alleen de unieke architectuur van het gebouw zal je verwonderen, ook de verschillende collecties zijn meer dan de moeite waard. In het museumcafé geniet je ten slotte nog van een heerlijke stukje taart – de perfecte afsluiter van een perfect weekend, en het moment om al een volgende weekendje-weg in te plannen!

Handige links

  • Combineer voordelig

Het aanbod logies in Leuven is groot en divers. Ontdek hier de logies die bij jou past. Met een ILUVLeuven Ticket combineer en bezoek je de Leuvense highlights aan een zacht prijsje.

  • Laat je wagen thuis

Leuven is handig bereikbaar met het openbaar vervoer. In de stad zelf is alles op wandelafstand, toegankelijk en zijn grote delen autoluw. Wil je toch even verder? Je huurt in Leuven makkelijk een fiets of springt er snel op de bus.

  • Plan op voorhand

Eten, bezoeken, fietsen en wandelen, … het kan allemaal op eigen houtje, met een app, in een vaste rondleiding of onder begeleiding van een privégids. Denk op voorhand na hoe jullie Leuven het liefst ervaren. Download plannen en apps op voorhand, en reserveer rondleidingen tijdig. Ook restaurants en culturele voorstellingen boek je het best op voorhand.