Sint-Pieterskerk

In 2020 heropende de volledig gerestaureerde Sint-Pieterskerk met een vernieuwde museale opstelling en bezoekersbeleving. Je maakt er kennis met een unieke collectie kunstwerken die nog steeds op hun originele plaats bewaard worden. De kerkschatten komen tot leven in een innovatieve ervaring via de tablet of de prijswinnende hololens.

De Sint-Pieterskerk dateert uit de 15de eeuw en is een toonbeeld van laatgotische architectuur. Via de Dirk Boutslaan zie je goed dat de torens door een ongunstige bodem nooit zijn voltooid. De kerk met belfort werd in 1999 erkend als UNESCO werelderfgoed.

Beleef Vlaamse Meester Bouts

Dieric Bouts (ca. 1410-1475), in één adem te noemen met Jan Van Eyck of Rogier Van der Weyden, was één van de belangrijkste Vlaamse Primitieven en stadsschilder van Leuven. Zijn meesterwerk 'Het Laatste Avondmaal' is het absolute topstuk van de kerk en bevindt zich nog steeds in de kapel waarvoor het bijna 600 jaar geleden werd geschilderd.

Meer informatie

De prijswinnende hololens

Bij twaalf topstukken in de Sint-Pieterskerk krijg je spectaculaire 3D-beelden en animaties te zien via een hololens. Op de bril worden 3D-beelden geprojecteerd, die je bovenop het normale beeld van de omgeving ziet. Ook Bouts’ triptiek van ‘Het Laatste Avondmaal’ wordt tot leven gewekt met de mixed reality bril. Het toestel ziet er een beetje uit als een lichte, gestroomlijnde helm-met-bril. In het helmgedeelte zitten een computer, luidsprekertjes en allerhande camera’s, projectoren en sensoren.

Voor het hele gezin

Geen zin in digitale innovatie? Dan zijn er nog de bezoekersgids en een familieparcours waarvan één op maat van kinderen vanaf 4 jaar en één vanaf 7 jaar.

Kunstschatten in de kerk

Andere blikvangers in de kerk zijn 'De Marteling van de Heilige Erasmus', eveneens van Dieric Bouts, en de 'Edelheeretriptiek', een eigentijdse kopie van de 'Kruisafneming' van Rogier van der Weyden. Maar ook het 'Triomfkruis' van Jan Borman, het praalgraf van Hendrik I en de kapel van 'Fiere Margriet' zijn deel van de totaalervaring. Ontdek de verhalen achter de kerk, haar kunstschatten en het bruisende Leuven van vroeger én nu.

Bezoek de kerk en haar schatten in 360°

Praktisch

Openingsuren & toegang

  • Elke dag: 10:00-16:30
  • Zondag: 11:00-16:30
  • 01.10-31.03: gesloten op woensdag

Gratis toegang

Digitale belevingen

Enkel na reservatie, af te halen aan het onthaal

Brochures ter plaatse

  • Bezoekersgids
  • Familieparcours

Website

www.diericbouts.bewww.mleuven.be

Bereikbaarheid

Toegankelijkheid

  • Toegankelijk

Vlaamse Meesters op hun Plek

Deze abdij maakt deel uit van de toeristische route “Meesters in Verbeelding”. In en rond Leuven stellen zeven religieus erfgoedsites hun deuren open in het kader van ‘Vlaamse Meesters op hun Plek’. Sta oog in oog met verborgen en soms vergeten religieuze erfgoedpareltjes, zet je hoofdtelefoon op en laat je meeslepen door een zinnenprikkelend verhaal.

Ontdek ook

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.