Sint-Pieterskerk

In 2020 heropende de volledig gerestaureerde Sint-Pieterskerk met een vernieuwde museale opstelling en bezoekersbeleving. Je maakt er kennis met een unieke collectie kunstwerken die nog steeds op hun originele plaats bewaard worden. De kerkschatten komen tot leven in een innovatieve ervaring via de tablet of de gloednieuwe en prijswinnende hololens.

De prijswinnende hololens

Het toestel ziet er een beetje uit als een lichte, gestroomlijnde helm-met-bril. In het helmgedeelte zitten een computer, luidsprekertjes en allerhande camera’s, projectoren en sensoren. Op de bril kunnen 3D-beelden worden geprojecteerd. Die zie je dus bovenop het normale beeld van de omgeving. Bij twaalf topstukken krijg je spectaculaire 3D-beelden en animaties te zien.

Voor het hele gezin

Geen zin in digitale innovatie? Dan zijn er nog de bezoekersgids en twee familieparcours waarvan één op maat van kinderen vanaf 4 jaar en één vanaf 8 jaar.

Wintertijd Leuven 2023 • Kerstconcerten Currende

Zes zangers en zes muzikanten zingen en spelen Oostenrijkse muziek uit de 16e tot de 19e eeuw. Een uur lang heerlijke muziek, in een verwarmde kerk.
14, 21, 28 & 29 december 2023 • 18:00Tickets

Ontdek Wintertijd Leuven 2023

'Het Laatste Avondmaal' van Dieric Bouts

Dieric Bouts (ca. 1410-1475), in één adem te noemen met Jan Van Eyck of Rogier Van der Weyden, was één van de belangrijkste Vlaamse Primitieven en stadsschilder van Leuven. Zijn meesterwerk 'Het Laatste Avondmaal' is het absolute topstuk van de kerk en bevindt zich nog steeds in de kapel waarvoor het bijna 600 jaar geleden werd geschilderd. Via mixed reality wordt Bouts' drieluik tot leven gewekt.

Bouts 2023. New Horizons in Leuven

In het najaar van 2023 neemt het stadsfestival ‘New Horizons’ ons mee in de wereld van Dieric Bouts, ongetwijfeld Leuvens belangrijkste schilder.

Vanaf 11.09 verhuist zijn 'Het Laatste Avondmaal' naar M voor de topexpo Dieric Bouts. Beeldenmaker.

Bezoek de kerk en haar schatten in 360°

Sint-Pieterskerk

Andere blikvangers in de kerk zijn 'De Marteling van de Heilige Erasmus', eveneens van Dieric Bouts, en de 'Edelheeretriptiek', een eigentijdse kopie van de 'Kruisafneming' van Rogier van der Weyden. Maar ook het 'Triomfkruis' van Jan Borman, het praalgraf van Hendrik I en de kapel van 'Fiere Margriet' zijn deel van de totaalervaring. Ontdek de verhalen achter de kerk, haar kunstschatten en het bruisende Leuven van vroeger én nu.

De Sint-Pieterskerk dateert uit de 15de eeuw is een toonbeeld van laatgotische architectuur. Langs buiten zie je goed dat de torens door een ongunstige bodem nooit zijn voltooid. De kerk met belfort werd in 1999 erkend als UNESCO werelderfgoed.

Openingsuren & prijs

Bezoek Sint-Pieterskerk

 • Elke dag: 10:00-16:30
  Zondag: 11:00-16:30

  01.10-31.03: gesloten op woensdag
 • Gratis toegang
 • Vanaf 11.09 verhuist Bouts' 'Het Laatste Avondmaal' naar M voor de topexpo Dieric Bouts. Beeldenmaker

Digitale belevingen | Enkel na reservatie, af te halen aan het onthaal:

Brochures

 • Bezoekersgids: 5 euro
 • Familieparcours: 5 euro

Tips

 • De unieke hololens is een must! Door een mixed-reality bril komen de kunstwerken in de kerk tot leven.
 • Eten & drinken in de buurt (pal in het centrum): omgeven door straatjes met restaurants

Bereikbaarheid

Toegankelijkheid

 • Toegankelijk

Ontdek ook

Bezoek de Sint-Pieterskerk
Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.