Tips voor een mini-fietsvakantie in Leuven

Leuvenaars zijn fietsers in hart en nieren. Met haar autoluwe historische binnenstad, groene oases en overzichtelijk stadsplan is Leuven dan ook ideaal per fiets te verkennen. Wij geven je graag wat tips voor een gezellige fietstweedaagse in de Vlaams-Brabantse hoofdstad.

Door
Cypres
31 mei 2022

Dag 1

Breng je fiets mee naar Leuven

In Leuven zijn toeristen mét fiets meer dan welkom. Zo hebben heel wat Leuvense hotels afgesloten fietsenstallingen waar je je fiets ’s nachts veilig kan parkeren. Vraag zeker naar de mogelijkheden op het moment dat je boekt of kies rechtstreeks uit de lijst met ‘Fietsvriendelijke logies’. Wist je dat je ook met de trein je fiets kan vervoeren? Informeer even bij de vervoersmaatschappij en voor je het weet, rijd je vanuit het station zo de Bondgenotenlaan op.

Tip! Lukt het niet om je eigen fiets mee te brengen naar Leuven? Huur er dan eentje bij Leuven Leisure, Fietspunt Leuven Station of Dokter Velo.

Stel je eigen picknick samen

Geen fietstocht zonder de juiste bevoorrading voor onderweg. Breng een bezoekje aan de zaterdagmarkt in de Brusselsestraat, de ideale plek om wat krachtvoer te kopen. Je vindt er brood, vleeswaren, kazen, fruit, olijven… Kortom, alle ingrediënten voor een heerlijk uitgebreide picknick. Volg je neus en laat je verrassen door deze gezellige markt!

Fiets langs de abdijen in het Leuvense ommeland

Vanuit Leuven vertrekken heel wat fijne fietstochten, met verschillende afstanden. Kies je voor natuur, cultuur of allebei? De fietsroute langs de Leuvense abdijen is 14,1 km lang. Volg de fietsknooppunten en laat je verwonderen door de Sint-Geertruiabdij, Abdij Keizersberg, Abdij van Vlierbeek en Abdij van Park.

Tip! Op zoek naar een grotere uitdaging? Wat dacht je van de Horstroute (35 km) of de Voervalleiroute (47 km)?

Picknick bij Abdij van Park

Net buiten het centrum van Leuven ligt de Abdij van Park. Dit klooster dateert uit de 12de eeuw en wordt omgeven door een prachtig natuurdomein. Naast de abdij liggen twee grote vijvers, waar het heerlijk vertoeven is op warme dagen. Parkeer je fiets en installeer je aan de rand van het water voor een lekkere picknick. Ook het klooster zelf en het PARCUM-museum zijn zeker het bezoeken waard. Je maakt er kennis met uniek religieus erfgoed en de geschiedenis en filosofie van de norbertijnenorde die de abdij stichtte.

Tip! Voert je fietsroute je niet langs Abdij van Park? Geen nood, Leuven barst van de fijne picknickplekjes.

Kom op krachten met een heerlijk avondmaal

Een stevige fietstocht achter de rug? Met een uitgebreid diner kom je snel weer op krachten. In Leuven vind je keukens uit alle windstreken, maar ook wie wil proeven van de traditionele Belgische keuken, kan hier zijn hartje ophalen. Van garnaalkroketten over stoofvlees tot wafels: om je duimen en vingers bij af te likken.

Geniet van een welverdiende rust

Na een dag vol inspanningen is een goede nachtrust meer dan welkom. Of je nu wil slapen in een hostel, een voormalig klooster of een gezellige B&B, Leuven heeft voor ieder wat wils. In een aantal hotels vindt ook je fiets onderdak.

Dag 2

‘Kaffeklèts’ in de ochtend

Hoe kan je de laatste restjes slaap beter wegspoelen dan met een lekkere kop koffie? Meng je onder de locals in een van de gezellige Leuvense koffiebars.

In de voet- euh - fietssporen van George Lemaître

George Lemaître raakte wereldwijd bekend als de grondlegger van de oerknaltheorie. Wie meer over hem en de oerknal te weten wil komen, kan een fietstocht maken van Leuven tot Louvain-la Neuve, de universiteitssteden waar hij ooit prof was. 34 km lang fiets je door het Meerdaalwoud en het landelijke Waals-Brabant. De QR-codes onderweg leren je meer over de evolutie van het heelal, de aarde en de toekomst.

Beloon jezelf met een ijsje

Met een flinke fietstocht in de benen, is een ijsje welverdiend. Op een boot, in de gezellige binnenstad of in het stadspark: er is meer dan keuze genoeg!

Zin gekregen in een fietsweekendje Leuven?

Boek nu je verblijf in Leuven

Premonstreitcollege @Lander Loeckx