Tips voor wielerliefhebbers

Sinds de doortocht van het WK in 2021, kent iedereen Leuven als een echte fietsstad. Niet alleen voor de recreatieve fietser die de groene regio verkent, ook de amateurwielrenner komt hier ruimschoots aan zijn trekken. Vanuit of vlak bij het centrum van de stad vertrekken enkele stevige routes. Met het mooie aanbod van fietsvriendelijke logies én de vele terrasjes is Leuven dan ook de ideale uitvalsbasis voor jouw volgende fietsvakantie.

Door
Leen
16 februari 2024

Volg het wiel van de échte Flandriens: de Flandrienlus

Klimmen, trappen, vechten, tactisch rijden, gaan en blijven gaan. Als een rasechte Flandrien! In het zuiden van Leuven, vind je dat échte werk. Die streek werd niet voor niets uitgekozen als finaleparcours voor het 100ste wereldkampioenschap wielrennen. Schrijf je eigen wielergeschiedenis op dit parcours. Deze sportieve lus van 65,5 km vertrekt aan het station van Leuven en is beschikbaar als GPX.

Ga trainen met Sven Nys: Sven Nys Cycling Route

Sven Nys wordt in België beschouwd als de beste veldrijder aller tijden. Speciaal voor jou tekende hij zijn favoriete trainingsparcours uit in de buurt van Leuven. Een stevige lus van 93 km over Hagelandse heuvels, langs de rivier de Demer, door fruitboomgaarden en langs wijnhellingen. Alles netjes bewegwijzerd en beschikbaar in GPX.
Tip! Bezoek onderweg ook het belevingscentrum over de cyclocross.

Wielrennen in Vlaams-Brabant
Sven Nys Route

Op stap met de allergrootste: Eddy Merckx Cycling Route

Volg de grootste Belgische wielrenner aller tijden op een route van 70 km in zijn geboortestreek. Met 500 hoogtemeters zit er af en toe een stevige kuitenbijter tussen. Gelukkig passeer je onderweg enkele pareltjes, zoals het kasteel van Horst, waar je even kan pauzeren. Vanuit Leuven beland je heel makkelijk op deze bewegwijzerde route.

Smeer je kuiten voor een tocht vol variatie:
Brabantse Pijl Cycling Route

Deze route van 98 km kent met zijn 1033 hoogtemeters enkele heel pittige hellingen. Je passeert legendarische plekken uit deze klassieker: de Smeysberg, IJskelderlaan, Hagaard, Schavei en de Moskesstraat. Deze sportieve route is beschikbaar op GPX én bewegwijzerd op het terrein.

Wielrennen in de Mechelsestraat
Keizersberg Leuven

Brouwerij De Coureur • Kessel-Lo

Niks zo zalig als een welverdiende pint na een pittige tocht. En waar kan dat beter dan bij Brouwerij De Coureur? In de tapkamer van brouwer Bart en hoppevrouw Ine kan je het bier vers van ’t vat proeven. Vier namiddagen per week, met een woordje uitleg van de brouwer zelf erbij. De bieren zijn net als de brouwerij genoemd naar termen uit het wielrennen: Colleke, Granny Gear, Kuitenbijter, Souplesse, Bordeneur …

Fietsvriendelijke logies

Dat zijn logies waar je veilig, overdekt en afsluitbaar je fiets kan stallen. Als het nodig zou zijn – we hopen natuurlijk van niet – is er ook een EHBO-kit en een fietsreparatieset met materiaal voor dringende reparaties. Een herstelruimte en kuismateriaal staan ter beschikking voor jou.

In het centrum kan je je laten verwennen in het luxueuze Begijnhof Hotel of Novotel. Mag het iets eenvoudiger? Kies dan voor Hotel Ladeuze of Mille Colonnes. En reis je met een beperkt budget? Dan kan je terecht in Leuven City Hostel of Jeugdherberg De Blauwput. Net buiten het centrum zijn er ook heel wat mooie B&B’s!

Boek hier je overnachting

Werchterroute
Werchter Route