Picknicken met streekproducten in Leuven

Geniet met het hele gezin en/of vrienden van een heerlijke picknick in en rond Leuven. Joni, een mama van twee die graag de natuur intrekt met haar kroost, trakteert je op enkele fantastische picknicktips.

Door
Joni
22 april 2024

Het stadspark & de Kruidtuin • Leuven

Op vrijdag en zaterdag kun je in het hartje van Leuven rondkuieren op de markt. Je vindt er tal van producten. Maak je keuze uit het aanbod en trek dan naar het Sint-Donatuspark (stadspark), ideaal om even tot rust te komen voordat je de andere bezienswaardigheden van Leuven gaat ontdekken. Of plof neer op een van de bankjes in de oudste Kruidtuin van België. Een prachtige, rustige plek in het hartje van onze bruisende stad.

Bezoek aan de Kruidtuin
Kruidtuin • Botanical garden

Abdij van Park • Heverlee

Bezoek Abdij van Park! Abdij van Park is een uitzonderlijk goed bewaarde erfgoedsite uit de 12e eeuw, aan de rand van Leuven, midden in het groen. Je vindt er langgerekte paden tussen de bomen, rustgevende meren vol zwanen en eenden, en uitgestrekte weiden waar je vaak de schattigste koeien kunt terugvinden. Je kunt zelfs een speciale speurtocht boeken voor het hele gezin. En je hoeft thuis geen lunchpakket te maken. Ga langs in de abdijhoevewinkel De Wikke voor heerlijke hapjes en tapjes. Je vindt er een uitgebreid assortiment aan biologische groenten & fruit en producten uit de abdijhoeve, een project waar de sociale economie en de biolandbouw elkaar ontmoeten. Hier worden enkel biologische (en soms vergeten) groenten geteeld door mensen die moeilijk geïntegreerd raken op de reguliere arbeidsmarkt.

Park van het Arenbergkasteel • Heverlee

Huur een fiets in Leuven en trek naar Heverlee. Op het stationsplein in Heverlee vind je elke zondag een markt met eetkramen. Stel zelf je picknick samen op de markt en wandel dan naar het buitengewone Arenbergkasteel met zijn indrukwekkende park. Op zondag kun je je picknick soms combineren met een rondleiding in het kasteel! Je ontdekt dit iconische gebouw dan samen met een gids, die vol passie vertelt over het leven van de vroegere adellijke bewoners. Surf zeker naar de website van het Arenbergkasteel om te weten te komen wanneer er een rondleiding in het Nederlands of Engels wordt georganiseerd.

Arenbergkasteel in Heverlee
Arenbergkasteel • Arenberg Castle

Provinciedomein • Kessel-Lo

HAL 5 in Kessel-Lo, op een steenworp van het station van Leuven, is een oude loods waar nu tal van heerlijke food concepts en sociale organisaties samenzitten. Vul je picknickmand met je favoriete hapjes en drankjes, zet je neer op het grasveld of trek naar het Provinciedomein van Kessel-Lo. Dat is een prachtig park waar je kunt spelen, sporten, het verkeerspark kunt doorlopen of het ecocentrum kunt ontdekken. En ook voor de romantische zielen of voor gezellige uitjes met vrienden is dit de uitgelezen plek om tijd door te brengen in de natuur.

Vijvers van Bellefroid • Wilsele

Wandel rond de Vaartkom en droom weg langs het kanaal. Kies je vegetarische afhaalmaaltijden in het afvalvrije restaurant Noordoever en geniet van een heerlijk ijsje met je favoriete smaken op de ‘ijsboot’ Coupe Matadi, een omgebouwd schip uit 1929. Trek naar de Vijvers van Bellefroid (10 minuten wandelen) en spot de vele watervogels vanuit één van de twee uitkijktorens, zoek een plekje langs de kant van het water om te picknicken of laat je leiden door het wandelpad en geniet even van het platteland.

Nagenieten

Tot in de late uurtjes genieten van de zomerbries? Boek een overnachting in of rond Leuven. Zo ben je 's ochtends meteen vlakbij de lokale markten voor verse producten voor je volgende picknick!

Boek hier je overnachting

Wandeling aan de Vijvers van Bellefroid
Vijvers van Bellefroid • Ponds of Bellefroid