Stadsgids: 5 tips voor een zondag in Leuven

Zondag is de perfecte dag om rustig te gaan wandelen, te genieten van de parken en te ontspannen in de stad! Neem een kijkje naar onze lijst met activiteiten die je op zondag kunt doen in Leuven.

Door
Rebecca Poulsen
20 september 2022

1. Bezoek aan de toren van de Universiteitsbibliotheek

Klim naar een van de hoogste toppen van Leuven en krijg een panoramisch uitzicht over de stad. De beroemde Universiteitsbibliotheek is zondag van 10:00 tot 17:00 uur geopend voor rondleidingen (laatste klim om 16:00 uur). Tijdens het bezoek aan de Universiteitsbibliotheek maak je kennis met het interessante verleden van de Leuvense bibliotheek. Je ontdekt hoe de bibliotheek (maar liefst twee keer!) in vlammen opging en hoe ze opnieuw werd opgebouwd met de hulp van verschillende landen van over de hele wereld.

Klaar om jouw plekje te reserveren? Klik hier om je tickets vooraf te reserveren.

2. Genieten op café

De winkels mogen op zondag dan wel gesloten zijn in Leuven, maar het caféleven leeft dan volledig op. Zondag is het uitgelezen moment om het rustig aan te doen, een lekkere koffie en koffiekoek te bestellen en te genieten van een moment voor jezelf (of met vrienden!). Zoek een gezellig plekje binnen of ga op het terras zitten om te genieten van de frisse lucht en kijk hoe de stadsgangers langslopen.

Een overzicht van de gezellige koffiebars die op zondag geopend zijn in Leuven:

  • Onan: Parijsstraat 28, 3000 Leuven
  • Anna Specialty Bar: Leopold Vanderkelenstraat 27, 3000 Leuven
  • MadMum: Tiensestraat 38, Brusselsestraat 42 of Vaartkom 33, 3000 Leuven

3. Een ijsje op een boot in De Vaartkom

Geniet van een luie zondagse wandeling langs het Leuvense kanaal in de steeds populairder wordende wijk de Vaartkom. Hier zwemmen vogels in het water en varen unieke boten op het kanaal. Ook de oude historische brouwerij van Stella Artois staat hier te pronken!

Hou zeker even halt en haal je neus op. De kans is groot dat je de hop van de huidige brouwerij van Stella Artois, gelegen aan de overkant van het kanaal, kunt ruiken vanaf de oude locatie. Je kunt zelfs een tour boeken om meer te weten te komen over hoe het bier wordt gebrouwen!

Op 5 minuten wandelen langs het kanaal ligt de ijsjesboot, waar je vlak aan het kanaal kunt genieten van een heerlijke verwennerij. Coupe Matadi serveert kwaliteitsijs als geen ander. Neem plaats op het dakterras van de boot en geniet van de koele bries van het kanaal. De ijsjesboot is geopend van april tot oktober, dus als je een winteralternatief zoekt in De Vaartkom, ga dan eens langs in de gezellige koffiebar MadMum in de Vaartkom 33, 3000 Leuven.

4. Ga op wandel in de natuur

Leuven heeft tal van groene zones waar je op zondag tot rust kunt komen. Een van de meest populaire groene plekjes is de Kruidtuin. Hier vind je allerlei planten (en zelfs wat dieren!). Neem je lunch mee en picknick aan een van de vele tafels in de tuin.

Een van onze andere favoriete groene plekjes in Leuven is het Sint-Donatuspark. Zowel Leuvenaars als studenten trekken maar al te graag naar dit park in het hartje van de stad met een deken om op te liggen, een boek om te lezen en soms eten voor de eendjes die graag tot bij de mensen komen in de hoop wat lekkers te krijgen.

Als je een fiets hebt of liever met de bus gaat, dan is de Abdij van Park, net aan de rand van Leuven, zeker een bezoekje waard. Rond de Abdij vind je grote meren vol vogels en kikkers die de plek tot leven brengen. Er zijn tal van wandelpaden om het gebied te verkennen met bankjes langs het pad om je voeten wat rust te geven en te genieten van de schoonheid van het park.

Als je meer tijd buiten in de natuur wilt doorbrengen, zijn er in Leuven nog veel meer groene zones. Ontdek hier nog meer groene plekjes in Leuven.

5. Een drankje op de Oude Markt

De winkels mogen op zondag dan wel gesloten zijn, maar de cafés zijn altijd open! Maak kennis met de langste toog van Europa in Leuven, de Oude Markt. Hier vind je tal van ongelooflijke bars met fancy cocktails, klassieke Belgische bieren en zelfs dansclubs! Buiten zijn er grote terrassen waar je kunt genieten van de frisse lucht tijdens de warmere maanden en binnen kun je de warmte opzoeken als het kouder wordt.

Extra tips

  • Shoppen op zondag

De meeste zondagen zijn veel winkels in Leuven gesloten. Maar de eerste zondag van elke maand blijven de winkels open, zodat je alles kunt kopen wat je maar nodig hebt! Denk daaraan als je een weekendje in Leuven plant. Het is misschien een goed idee om dat in het begin van de maand te plannen!

  • Blijf tijdens het weekend in Leuven

Om Leuven echt te beleven, raden we je aan om een weekend te blijven. Zo krijg je de kans om alle winkels te ontdekken, een fiets te huren en de stad in vol ornaat te zien. Boek je verblijf in Leuven voor een fijn weekendje weg.