Geschiedenis van het bier in Leuven

Bier en brouwen zaten doorweven in het economische, sociale en culturele leven van Leuven. Halfweg de achttiende eeuw telde de stad niet minder dan 42 brouwerijen aan de oevers van de Dijle. De brouwers waren gul met hun granen in het welvarende Leuven. Dat leverde een rijk bier op met een zachte smaak dat de concurrentie uit andere steden met gemak aankon. Zo maakte het Leuvense bier naam en faam tot ver buiten de stadsmuren.

Door
Leen Tyrions
4 april 2022

Vismarkt

Het is de oudste markt van de stad, al in de 13de eeuw brachten vissers er hun waren aan de man in deze binnenhaven op de Dijle. Toen in 1763 de Leuvense Vaart in gebruik werd genomen, verplaatsten de meeste haven- en handelsactiviteiten zich naar de haven van de Vaartkom. Eind 19de eeuw werd de Dijle overwelfd. De markt met overdekte marktkraampjes bleef nog wel een hele tijd bestaan op het plein. In de twintigste eeuw was de Vismarkt nog een gekende uitgaanswijk met bruisende cafés.

Mechelsestraat

Hier en daar herinneren gevelstenen nog aan verdwenen kleine en grote brouwerijen. De stad was daar tijdens de middeleeuwen en in de Nieuwe Tijd mee bezaaid. Vooral aan de oevers van de Dijle waar ze hun water haalden. Het pand aan de Mechelsestraat 37 draagt de naam ‘de Kruiwagen’ in zijn gevelsteen. De steen verwijst ermee naar brouwerij ‘De Grooten Cruywaeghen’ en de aanpalende herberg ‘Den Cleynen Cruywaeghen’ waar al zeker in de vijftiende eeuw bier werd gebrouwen en gedronken.

Vaartkom

In de oude brouwerijgebouwen op de hoek van de Vaartkom en de Sluisstraat werd in 1926 voor het eerst Stella gebrouwen. Aanvankelijk als kerstbier, maar omdat het zo populair was besloot de brouwerij het bier het hele jaar rond te brouwen.

De geschiedenis van de bekendste Leuvense brouwerij gaat terug tot minstens 1366. Dan heet ze nog Brouwerij De Hoorn. In juni 1708 wordt een zekere Sebastiaan Artois er meesterbrouwer. Negen jaar later koopt hij de brouwerij en hangt zijn eigen naam aan de gevel.

De brouwerij is er nog steeds, nu als AB InBev en aan de overzijde van de Vaart. De oude brouwerijgebouwen vormen een bruisende broedplaats waar je kan werken, eten, drinken en feesten. Met een creatief bedrijvencentrum, historische eventzalen – de blinkende brouwketels zijn beschermd -, een brasserie en een restaurant.

Oude Markt

Welkom op de Langste Toog van Europa, met een veertigtal cafés die elkaar verdringen. Hier hoeft niemand lang dorstig rond te lopen. Een unieke uitgaansbuurt, maar dat was niet altijd zo. In de jaren 1970 waren hier nog veel andere winkels, zoals een groentewinkeltje en een verfzaak. De wekelijkse vrijdagmarkt vond toen ook hier plaats, tot de kraampjes naar het heraangelegde Ladeuzeplein verhuisden.

Krijg je maar niet genoeg van de Leuvense geschiedenis? Kies dan ook voor een historische overnachtingsplek! Blijf slapen in het 16e-eeuws Martin's Klooster, of kom tot rust in de oude Pastorij van de Sint-Michielskerk.

Oude Markt
Categorieën