Romantisch Leuven

Vergeet Venetië of Parijs! Leuven is de échte stad van de liefde, met de meest romantische plekjes waar die vlinders in de buik spontaan beginnen te fladderen. Wandel hand in hand over de kasseistraatjes van het Groot Begijnhof of - insiderstip! – het boogbrugje van het verborgen Dijlepark. Of neem op zaterdag je tijd op de Grote Markt en kijk hoe de net getrouwde koppeltjes op de pui van het stadhuis poseren.

18 januari 2024

Er hangt romantiek in de Leuvense lucht. Letterlijk, want jouw romantisch weekendje begint hoog boven op de toren van de universiteitsbibliotheek aan het Ladeuzeplein. Terwijl je wat dieper in je kraag duikt om aan de wind te ontsnappen, kijk je uit over de lichtjes en het geroezemoes van de stad. Zo dichtbij, maar toch ben je hier heerlijk alleen met z’n twee. Hoeveel koppeltjes zouden hier elkaar al het jawoord hebben gegeven? Wist je dat je ook een live beiaardconcert kan bijwonen in de beiaardkamer?

Hartverwarmend groen

Neem je tijd voor een wandeling door de stad, naar verborgen parels en stille hoekjes. Het Dijlepark is onze favoriet, want het heeft alles wat een romantisch park moet hebben: een sierlijke boogbrug over het water, een prieeltje en privacy. Heb je het nog niet warm genoeg gekregen? Dan is het maar even wandelen naar de Kruidtuin. De oudste botanische tuin van België is ook de warmste, zeker in de tropische serre.

Romantische abdijen

Of de paters zelf veel romantiek in hun leven duldden, is maar de vraag. Maar ze wisten het gebrek eraan wel te compenseren met prachtige domeinen. Onze tip? Huur een fiets en bezoek de vier abdijen van Leuven. De Abdij Van Park is een idyllische oase aan de rand van de stad, een unieke 12de-eeuwse erfgoedsite ook. Van hier trap je naar de tuin van Abdij Keizersberg met een knap uitzicht over Leuven. Dan naar de stilte van de Sint-Geertruidabdij in hartje Leuven, om na te genieten op het terras of aan het haardvuur van In den Rozenkrans aan de Abdij van Vlierbeek.

Diner bij kaarslicht

Voor een diner-met-twee bij kaarslicht vind je in Leuven de beste adresjes. Het magische interieur van het Pakistaanse Raffat doet je helemaal wegdromen. Bij Zarza verleidt chef Gert Cordemans je met culinaire hoogstandjes. Bij Rossi is het Felice Miluzzi die je de fijnste Italiaanse gerechten serveert zoals dat hoort: bij kaarslicht en met een rood-wit geblokt tafellaken.

Champagne en chocolade

Vergeet je hotel- of logiesuitbater niet te vertellen dat je er een romantisch weekendje van maakt. Heel wat hotels bieden je een speciaal pakket aan met een glaasje champagne, een wellness en zelfs rozenblaadjes op het bed. Nog extra punten scoren? De klassieker doet het nog steeds: chocolade. De ambachtelijke chocolatier Bittersweet heeft wat je zoekt: een assortiment pralines passion, hot love of hete truffel.

Jonge liefde

Zaterdag is trouwdag in Leuven. En nergens is dat zo romantisch als in het mooiste stadhuis van de wereld. Jammer genoeg enkel voorbehouden voor rasechte Leuvenaars, maar nestel je op een bankje en geniet van de gelukkige gezichten van de pasgehuwden als ze naar buiten komen.