Waarom Leuven?
De studenten zorgen hier voor een jonge, bruisende sfeer en een prettige drukte. Dankzij de universiteit is Leuven al eeuwenlang een innovatieve kennisstad. Het historische centrum pronkt met prachtige monumenten en rijk erfgoed, maar ook met moderne vernieuwingsprojecten. Cultuur en creativiteit heersen. Bovendien is de thuishaven van Stella Artois een pleisterplaats voor bierliefhebbers en zij die houden van lekker eten. Met gezellige winkelstraten voor veeleisende shoppers. Kortom, Leuven heeft de troeven van een grootstad in een charmante setting op mensenmaat.
Universiteitsstad: kennis en innovatie
De KU Leuven bepaalt al zes eeuwen mee het stadsbeeld van Leuven. In 1425 wordt in de imposante lakenhal de pas opgerichte universiteit ondergebracht. Het aantal studenten en faculteiten groeit gestaag en het prestige straalt met beroemde studenten als de humanist Erasmus, cartograaf Mercator en anatoom Vesalius. Niet voor niets liet Thomas More hier zijn befaamde “Utopia” drukken. Talloze colleges in een variatie aan bouwstijlen, sieren de binnenstad. Vandaag is de KU Leuven uitgegroeid tot een befaamde universiteit met grote aantrekkingskracht. Ze is een van de oudste universiteiten in de wereld. Innovatie, kennis en wetenschappelijk onderzoek staan er centraal. Dat de universiteit innoveert, is duidelijk door de baanbrekende onderzoeken en uitvindingen die hier gebeuren. Meer dan 100 spin-off bedrijven maken van Leuven een baanbrekende stad op gebied van health, high tech en creativiteit.
Historisch en hedendaags
De trots van Leuven is het indrukwekkende stadhuis, met zijn sierlijke torentjes en 235 beelden één van de bekendste gotische stadhuizen ter wereld. Het Groot Begijnhof, Unesco werelderfgoed, is een oase van rust waar de sfeer van lang vervlogen tijden hangt tussen de kasseistraatjes en pittoreske huisjes. Ze worden vandaag bewoond door professoren en studenten. Rust en stilte heersen ook in de Kruidtuin, de oudste van België. Verspreid over de stad vind je de vele historische universiteitscolleges en andere -gebouwen zoals de voormalige lakenhal en het Anatomisch Theater. In de Universiteitsbibliotheek met beiaardtoren en imposante leeszaal worden meer dan 1,5 miljoen boekdelen bewaard. Er zijn vele monumentale kerken en maar liefst vier abdijen: Abdij van Park, Abdij Keizersberg, Sint-Geertruiabdij en Abdij van Vlierbeek. Voor moderne architectuur ga je naar M Leuven (Stéphane Beel). Of naar de Vaartkom, een voormalige industriewijk in volle transformatie. Opgeknapte fabriekspanden worden ingenomen door winkels, restaurants, appartementen en kantoren.
Compact, gezellig, voor elk wat wils
Alle bezienswaardigheden liggen in Leuven op wandelafstand van elkaar, of op fietsafstand. Voor een ritje naar de groene stadsrand is een fiets huren handig. Het aanbod aan restaurants en winkels is groot en divers. Ga lekker lunchen of dineren in de straatjes rond de Grote en de Oude Markt. Keuze te over: van Leuvense ‘haute dogs’ of een vegetarische schotel, over traditionele Vlaamse specialiteiten tot gastronomische keuken. Aan hippe koffiebars geen gebrek. Flaneer door de winkelstraten met trendy designwinkels, unieke boetieks, grotere ketens en tal van speciaalzaken. Ook elke eerste zondag van de maand kan je komen ‘shoppen’. Geniet samen met de Leuvenaars van hun compacte gezellige stad.
Voor kunstliefhebbers
Leuven is ook een stad voor kunstliefhebbers. Museum M Leuven brengt op een verrassende manier oud en nieuw samen. Belgisch toparchitect Stéphane Beel integreerde historische panden in een strak geheel met hedendaagse architectuur. Het museum brengt beeldcultuur van toen en nu onder één dak. De combinatie van oude meesters en hedendaagse kunst, gepresenteerd doorheen de eigen collectie en tijdelijke tentoonstellingen, maakt M uniek in Vlaanderen. Iets verderop, herbergt de Sint-Pieterskerk heel wat kunstschatten. Absoluut meesterwerk is ‘Het Laatste Avondmaal‘ van de Vlaamse primitief Dieric Bouts. De triptiek hangt nog steeds in de kapel waarvoor hij bijna 600 jaar geleden werd geschilderd.
Thuishaven van Stella
Geniet zeker van een frisse pils of streekbiertje op een gezellig terras of in één van de vele authentieke cafés. In 1926 werd in brouwerij De Hoorn de eerste Stella gebrouwen. Vandaag onderdeel van het grootste brouwerijconcern ter wereld, AB Inbev, is Stella Artois nog steeds stevig geworteld in thuisstad Leuven. In het weekend kan je een bezoek brengen aan de brouwerij in volle actie. Het contrast kan niet groter zijn dan met huisbrouwerij Domus Brauhaus waar het bier rechtstreeks van de ketel naar de tap stroomt. In de rand rond Leuven vind je enkele artisanale brouwerijen het bezoeken waard.
Tijdens de jaarlijkse Leuven Bierweekends, in april, zet Leuven haar naam van bierstad extra in de verf. Geniet tijdens drie opeenvolgende weekends van bierfestivals, -workshops, verrassende proeverijen en brouwerijbezoeken. Een must voor elke bierliefhebber.
Centraal gelegen, makkelijk bereikbaar
Leuven ligt pal in het centrum van België, zo'n 30 km ten oosten van Brussel. Met de trein reis je comfortabel vanuit de buurlanden naar het hart van onze stad. Ook van Brussels National Airport (Zaventem) gaat een regelmatige treinverbinding die je in minder dan een kwartier naar Leuven. Waar je België ook binnenrijdt met de wagen, je bent altijd op een boogscheut van Leuven. Van hier uit kan je snel en makkelijk naar andere Vlaamse steden reizen.
- 14 min met de trein vanuit Brussels Airport
< 2 u vanuit Rotterdam, Rijsel, Parijs, Keulen
< 3 u vanuit Amsterdam, Londen, Düsseldorf, Frankfurt - Hoe naar Leuven reizen?