Duurzame gids van Leuven
Leuven zet volop in op een duurzaam beleid, zodat Leuven niet alleen aangenaam is voor de huidige inwoners en bezoekers, maar ook leefbaar blijft voor onze kinderen en kleinkinderen. De doelstelling van de stad Leuven is om in 2050 volledig klimaatneutraal te zijn. Om dit doel te halen, werden doelstellingen opgesteld tegen 2025 en 2035. De acties, waarbij de hele gemeenschap betrokken wordt, focussen bijvoorbeeld op het renoveren van oude en nieuwe gebouwen, duurzamer consumeren, groene mobiliteit, enzovoort.
In de stad merk je dat duurzaamheid leeft.
- Restaurants en winkels dragen lokale organisaties of ondernemingen een warm hart toe door hen te verkiezen boven grote leveranciers. Ze voorzien steeds meer veggie en vegan opties.
Ontdek de duurzame eetadresjes - Doorheen de stad kom je tientallen groene plekjes tegen waar je tot rust kan komen in de natuur.
Ontdek de groene plekjes - De stad staat ook bekend om haar grote hoeveelheid erfgoedpanden. Het erfgoed in Leuven is intrinsiek duurzaam, het gaat om de levensduur van materialen en hoe ze hergebruikt worden. Denk maar aan het stadhuis, de universiteitshal, de kruidtuin, HAL 5, Kasteelpark Arenberg, Abdij Van Park.
- Ook kunstenaars liggen wakker van het klimaat. In Leuven zijn enkele opmerkelijke duurzame kunstwerken te vinden: duurzame streetart waarbij luchtzuiverende verf is gebruikt, een 'wachtgevel' opgebouwd uit gerecycleerd plastic, een verticale tuin uit petflessen, …
- In 2018 werd Leuven uitgeroepen tot 'European Green Leaf 2018'. Met die prijs beloont een jury van de Europese Commissie de steden voor hun inspanningen rond duurzaamheid en levenskwaliteit. In het Sluispark vind je het Green Leaf kunstwerk.
Local Hélène schreef een blog over duurzaamheid in Leuven. Ontdek haar 9 duurzame hotspots.