Unieke redenen om Leuven te bezoeken

De meeste mensen die naar België afzakken, bezoeken liever grotere steden als Brussel, Antwerpen en Brugge. Dat zijn inderdaad prachtige steden om te bezoeken, maar het zou zonde zijn om niet even halt te houden in Leuven. Leuven heeft zoveel in haar mars en dus hebben we de meest interessante weetjes over Leuven op een rijtje gezet en we vertellen je graag waarom jij zeker eens moet langskomen!

Door
Leen Tyrions
19 september 2022

Eén van de 5 topbestemmingen in Europa in 2022

Leuven stond onlangs in de top 5 van Europese bestemmingen in 2022! Onze stad nam het op tegen grotere bestemmingen zoals Rome, Londen en Istanbul, om er maar een paar te noemen. We zijn bijzonder trots dat onze stad werd gezien als een prachtige bestemming, en daar zijn we het helemaal mee eens! Het Comité van European Best Destinations prees de Leuvense cultuur, kunstscène, gastronomie, biersector en shopmogelijkheden. Ontdek zelf wat onze stad zo fantastisch maakt en maak je vrienden jaloers dat jij een van de Europese topbestemmingen hebt mogen bezoeken!

Blijf weg van de grote massa

Wat zo leuk is in Leuven, is dat het er minder druk en toeristisch is dan bijvoorbeeld Brussel en Brugge. Je kunt ook heel gemakkelijk vanuit Brussel naar Leuven reizen, waardoor het de ideale plek is voor een daguitstap of een weekendje weg. Leuven is een bruisende stad, zonder de massale drukte.

Door haar ligging is Leuven ook de ideale uitvalsbasis om andere delen van België te bezoeken. Als je van plan bent om andere Belgische steden aan te doen, kun je vanuit Leuven gemakkelijk met de trein reizen, aangezien Leuven in het centrum van het land ligt.

En vergeet niet: je kunt er goedkoper eten (omdat Leuven een studentenstad is) en er zijn veel gratis activiteiten voor toeristen, zoals bezoeken aan de kerken, abdijen en begijnhoven en de activiteiten zijn betaalbaarder. Als je ooit de platgelopen plekken wilt ontlopen, dan is Leuven precies wat je zoekt.

De stad is ontworpen voor voetgangers en fietsers

Leuven is heel bijzonder omdat je in het stadscentrum maar weinig auto’s ziet. Dat komt omdat het stratenplan is ontworpen om auto's uit de belangrijkste voetgangersgebieden te weren! De straten zijn gevuld met mensen in plaats van auto's, ideaal dus voor een fijn en ontspannen bezoek aan de stad.

Zin om de fiets te nemen? Goed idee! Je kunt een aantal van de mooiste bezienswaardigheden van Leuven bezichtigen met de fiets, zoals het Arenbergkasteel en de Abdij van Park. Een fiets huren is trouwens heel eenvoudig. Ga gewoon even langs bij een van de vele Leuvense fietsverhuurders. En zodra je een fiets hebt kunnen bemachtigen, is het een fluitje van een cent om de stad rond te fietsen omdat die precies ontworpen is voor fietsers! Kijk zeker eens naar deze tips voor een leuke fietstocht!

Leuven werd in 2020 verkozen tot meest innovatieve stad

Leuven is een stad die zich inzet voor duurzaamheid en innovatieve oplossingen zoekt voor elke uitdaging. Wat maakt Leuven dan zo innovatief? Leuven is de thuisbasis van de KU Leuven, een plek waar onderzoek en technologie elkaar ontmoeten. De universiteit brengt inwoners, ambtenaren, ondernemers en onderzoekers samen om te brainstormen over unieke oplossingen voor tal van situaties.

Leuven wil duurzaam zijn voor haar inwoners. Je hoeft trouwens niet ver te wandelen om een ecologisch verantwoorde kledingwinkel, koffiebars met biologisch afbreekbare tassen of vegetarische restaurants te vinden in Leuven. Ook op vlak van overnachting kan je kiezen voor een duurzame optie met de Green Key Logies. Dankzij de onderzoekers van de KU Leuven en de nieuwe technologie die de stad ter beschikking heeft, valt niet te voorspellen welke nieuwe oplossing ze hierna nog zullen ontwikkelen.

Thuisbasis van een van de beste universiteiten

Wist je dat ... de KU Leuven op de 42ste plaats staat bij de beste Europese scholen? De universiteit heeft een uitstekende reputatie opgebouwd en blijft elk jaar groeien. Als je naar Londen gaat, kun je de campus van Oxford bezoeken of die van Harvard als je naar Boston gaat. Als je in Leuven bent, dan mag je de campus van de KU Leuven niet missen. En die is trouwens niet moeilijk te vinden! Als je door de straten van Leuven wandelt, vind je overal wel gebouwen van de KU Leuven.

De KU Leuven werd opgericht in 1425 en is daarmee ook een zeer historische universiteit, dus je vindt er ook een stukje geschiedenis. Een van de bekendste gebouwen van de KU Leuven is het Arenbergkasteel, dat op slechts 5 minuten fietsen van het stadscentrum ligt. Als je het kasteel bezoekt, ga je al snel op in de menigte van studenten en academici van deze generatie. We raden je aan om je picknick mee te nemen en die te verorberen in de tuin voor het kasteel.

Een ander populair gebouw van de KU Leuven is de Universiteitsbibliotheek in het hartje van de stad. Het is de moeite waard om een tour te boeken en meer te weten te komen over het ongelofelijke verleden van dit gebouw, om nog maar te zwijgen van de klokkentoren die je met je ticket kunt bezoeken. Daar krijg je een prachtig panoramisch uitzicht over de hele stad! Boek je ticket online vóór je bezoek.

De stadssfeer

Wat Leuven zo uniek maakt, is dat er niet alleen locals, maar ook tal van internationale studenten wonen. Zo ontstaat er een uniek DNA met een leuke en toch ontspannende sfeer. Vanuit een buurtcafé in het hartje van de stad zie je mensen die voorbijfietsen, toeristen die bezienswaardigheden bezoeken, studenten die samen iets gaan drinken en Leuvenaars die van het goede leven genieten. Al die elementen samen maken van jouw reis een onvergetelijke en plezierige ervaring. En geloof ons, je zal vanzelf meerdere dagen willen blijven.

Breng een bezoek aan Leuven

Dit zijn maar een paar dingen die Leuven zo mooi maken. Bezoek de stad en ontdek zelf waarom Leuven keer op keer de moeite waard is. We verwelkomen je graag in onze stad!

Grote Markt in Leuven met het stadhuis en Tafelrond