Leuven verkozen tot één van de vijf topbestemmingen in Europa

Naar jaarlijkse gewoonte organiseerde EuropeanBestDestinations.com, de meest bezochte website over toerisme in Europa, ook in 2022 de verkiezing ‘European Best Destination’. Na een spannende wereldwijde stemronde eindigde Leuven bij de top 5. Benieuwd hoe de stad de harten van de stemmers wist te veroveren?

20 Europese bestemmingen om van te dromen

De organisatie selecteerde twintig Europese bestemmingen die het verdienen om in de kijker gezet te worden. Ze focussen hierbij op het culturele en toeristische aanbod, de levenskwaliteit in de stad of regio en de duurzame ontwikkeling. Naast steden als Rome, Nijmegen en Praag mocht ook Leuven dit jaar meedingen naar de titel van European Best Destination.

Leuven wist 47.947 stemmen te verzamelen uit maar liefst 77 landen wereldwijd, en belandt daarmee op de vijfde plaats. De Sloveense hoofdstad Ljubljana eindigt op de eerste plaats. Marbella (Spanje) en Amiens (Frankrijk) eindigden tweede en derde. Het is de eerste keer dat een Belgische stad zo hoog scoort.

Leuven is ‘Best Open-Minded Destination’

Leuven wordt bovendien ook verkozen als “Best Open-Minded Destination in Europe”, voor Amsterdam en Londen. EBD noemt Leuven “the Belgian miracle”. Een open, tolerante stad, gericht op een inclusieve toekomst, waar iedereen welkom is en zijn plek kan vinden.

EuropeanBestDestinations.com beschrijft Leuven als een stad waar alles mogelijk lijkt, waar energie flowt en waar elke ontmoeting telt.

De troeven van Leuven

  1. Het erfgoed dat de stad rijk is, speelde een belangrijke rol in de nominatie. Onder meer de universitaire colleges, het stadhuis en het begijnhof maken van Leuven een historische en architecturale trekpleister. Daarnaast slagen de culturele instellingen er, volgens EuropeanBestDestinations.com, heel goed in om oude en hedendaagse kunst met elkaar te rijmen.
  2. Wie Leuven zegt, zegt natuurlijk ook Stella Artois. De brouwerij en de liefde voor bier die de stad kenmerkt, geven Leuven volgens de organisatie een uniek karakter. Ze stellen ook vast dat niet enkel bierliefhebbers hier hun hartje kunnen ophalen, maar dat ook fijnproevers in Leuven niet op hun honger blijven zitten dankzij het ruime aanbod aan kwalitatieve en originele keukens.
  3. Groene oases? Ook die vind je in Leuven! De aanwezigheid van groen verhoogt volgens EuropeanBestDestinations.com de levenskwaliteit in de stad. Speciale aandacht gaat naar de Kruidtuin, die de oudste van België is en met zijn grote verscheidenheid aan tropische en subtropische soorten een ware must voor elke natuurliefhebber.
  4. Extra fijn is dat de nominatie mee bepaald werd door de sfeer die in de stad hangt. Leuven wordt omschreven als een sprankelende en boeiende stad met een open geest, die nu al aan de toekomst denkt en zorgt dat iedereen daar een plaatsje in vindt. De investeringen om de duurzaamheid in de stad te vergroten en fietsers meer ruimte te geven, worden gewaardeerd.

Zin om zelf die typische Leuvense sfeer te ervaren?
Laat je inspireren door onze locals

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.