Stadskunstwerk 'Oeratoom'
Maar weinig mensen weten dat de oerknaltheorie in Leuven geschreven is. Georges Lemaître (1894-1966), professor en priester in Leuven, lanceerde de theorie dat het universum in 1931 is ontstaan met één oeratoom.
Als eerbetoon aan de ontdekking van de oerknaltheorie die in Leuven is ontstaan, installeerde de stad een kunstwerk van Félicie d'Estienne d'Orves waar kunst en wetenschap elkaar ontmoeten. Als je door de stad wandelt, kijk dan eens naar beneden. Over de hele stad vind je 80 metalen medaillons die verschillende sterrenstelsels voorstellen op specifieke momenten na de oerknal.
Het middelpunt van dit kunstwerk vind je terug aan het busstation op het Rector De Somerplein. In het midden zie je een grote metalen bol, omringd door ledverlichting, die de aarde voorstelt in 1931 toen de oerknaltheorie werd voorgesteld. Vanaf die plek staat elke meter gelijk aan 10 miljoen jaar terug in de tijd. De buitenring van Leuven symboliseert het begin van de oerknal. Deze kunstinstallatie strekt zich dus uit over de hele stad. Neem een kaart en ontdek een van Leuvens meest innovatieve projecten waar kunst en wetenschap elkaar ontmoeten!
Eyetrackingonderzoek en kunst in M Leuven
Leuven is de thuisbasis van de KU Leuven, een van de beste onderzoeksuniversiteiten. De campus ligt verspreid over heel Leuven en andere delen van België en dus het is niet zo moeilijk om over de hele stad onderzoek te doen. In dezelfde stad zitten als een universiteit die inzet op onderzoek, heeft tal van voordelen. Zo krijgen we toegang tot ongelooflijke tools zoals eyetrackingtechnologie.
Deze technologie werd in M Leuven gebruikt om na te gaan hoe mensen precies naar kunst kijken in verschillende capaciteiten. Onderzoekers ontdekten dat mensen met een verschillend geslacht kunst op een andere manier bekijken. Onderzoek is belangrijk voor de stad Leuven om innovatie en creativiteit aan te moedigen.
Intussen, in 2022, doet M Leuven meer onderzoek met eyetrackingtechnologie om beter te begrijpen hoe mensen naar kunst kijken binnen en buiten het museum. Het onderzoek staat nooit stil in de stad Leuven en de innovatie is nog altijd springlevend!
Ontdek zelf wat M Leuven zo ongelofelijk maakt. Je kunt elke dag van 11:00 tot 18:00 uur (behalve op woensdag) en donderdag van 11:00 tot 22:00 uur het museum bezoeken. Je kunt je tickets online of aan het onthaal van het museum kopen.
‘Totem’ op het Ladeuzeplein
Als je al eens in Leuven bent geweest, is de kans groot dat je op het Ladeuzeplein het torenhoge kunstwerk hebt gezien van de kever op een naald. Dit is een iconisch stuk uit de geschiedenis van Leuven. Het beeldhouwwerk werd in 2004 onthuld ter gelegenheid van de 575e verjaardag van de KU Leuven.
Het kunstwerk is een ode aan de wetenschappelijke programma's van de universiteit en symboliseert het belang van kleine, precieze mechanismen, én wordt door kunstenaars gezien als een product van wetenschap en technologie.
Een grappig weetje: deze kever lijkt op de kevers die het plafond van een van de kamers van het Koninklijk Paleis in Brussel bedekken. De kunstenaar van dat plafond, Jan Fabre, is trouwens dezelfde man die het Leuvense kunstwerk maakte.
BAC ART LAB
Het BAC ART LAB is een plek waar kunst en wetenschap elkaar ontmoeten om iets moois te creëren. In dit kunstlab ligt de focus op artistieke trajecten op het snijvlak van kunst en wetenschap.
Het onderzoek van de KU Leuven is in heel Leuven te bewonderen en dit kunstlabo is daar het perfecte voorbeeld van. Wat kun je hier doen? Het BAC ART LAB huisvest tentoonstellingen door doctoraatsstudenten van de KU Leuven en organiseert vaak evenementen voor het publiek. Je vindt de komende evenementen in het BAC ART LAB hier.
Breng een bezoek aan Leuven
Ben je klaar voor een trip naar een unieke stad met een prachtige geschiedenis? Dan is Leuven precies wat je zoekt. We verwelkomen reizigers met open armen en kijken ernaar uit om onze lokale bieren, innovatieve ideeën en de prachtige natuur rond onze stad te laten zien.
Als je Leuven helemaal wilt beleven, dan kun je best een paar dagen blijven om alles te ontdekken wat wij te bieden hebben. Waarom boek je nu al geen weekendje weg? Tot binnenkort in Leuven!