Beleef brons in Leuven
Een kunstroute langs de beelden van Willy Peeters
Beeldhouwer Willy Peeters (1957-2023), die het grootste deel van zijn leven in Leuven woonde, wist al op jonge leeftijd dat hij kunstenaar wou worden. Je kan heel wat van zijn kunstwerken terugvinden in het Leuvense straatbeeld. Denk bijvoorbeeld aan 'Voor altijd verbonden' voor de slachtoffers van het busongeval in Sierre, 'De Kanaalgravers' aan de Vaartkom en 'Meester Jan' op de Sint-Pieterskerk.
Deze kunstroute brengt je naar elf van zijn werken in de ruime omgeving van Leuven. In elf audiofragmenten geeft de kunstenaar persoonlijke toelichting bij zijn werken. Hij neemt je mee in de anekdotiek achter de uitwerking van de beelden, de aanleiding van de opdrachten en de symboliek en verhalen die verscholen liggen in het brons, of er soms letterlijk uit spatten.
Luisteren
- Interview door: Kris Verhaegen
- Geluid en opname door: Tom Bessemans
- Achtergrondmuziek door: Studio Scotch
- Website Willy Peeters: www.willy-peeters.com
Aflevering 1: ‘Meester Jan, uurslager Sint-Pieterskerk’ - Grote Markt (1998)
Op de Sint-Pieterskerk op de Grote Markt slaat klokkenluider Meester Jan al sinds 1998 ieder kwartier op de klok. De kerk had vanaf 1381 een klokkenluider (jacquemart) die het uur sloeg, maar deze raakte enkele keren vernield of beschadigd. Op initiatief van Campanae Lovanienses werd in 1998 het nieuwe vergulde beeld van Willy Peeters geplaatst.
“Bij de onthulling werd het doek eraf gehaald en het beeld heeft dan zijn eerste 12 officiële slagen gedaan. Daar kreeg ik toen kippenvel van.” - Willy Peeters
Exacte locatie:
op 28 meter boven de ingang van de Sint-Pieterskerk op de Grote Markt.
Aflevering 2: 'De grote overgang’ - Provinciedomein (2000)
Naar aanleiding van de eeuwwisseling gaf de provincie Vlaams-Brabant Willy Peeters de opdracht een kunstwerk voor het Provinciedomein in Kessel-Lo te ontwerpen. Het resultaat is een geheel van 21 bronzen figuren, samen op weg naar de 21ste eeuw.
Exacte locatie:
‘De grote overgang’ is het makkelijkst te bereiken vanaf P2 (Beemdenstraat, 3010 Leuven). Je neemt het pad links parallel aan het Molenpad en komt het beeld bijna meteen tegen.
Aflevering 3: ‘Graven Abdij van Park’ (verschillende data), waaronder ‘Fallen Tree’
Op de begraafplaats van de Abdij van Park verzorgde Willy Peeters 3 graven. De kunstenaar zelf ligt hier ook begraven. De audiofragmenten bij het graf van professor Bovin en de heer en mevrouw Vancauwenberghe zijn opgenomen in juni 2023. Twee maanden later, op 22 augustus 2023, is Willy Peeters overleden. Op zijn graf ligt het beeld ‘Fallen Tree’.
Exacte locatie:
- Graf van Professor Bovin: roze deel, rij 1
- Graf van meneer en mevrouw Vancauwenberghe: deel B, rij 3
- Graf van Willy Peeters: deel C, rij 2
Aflevering 4: ‘Voor altijd verbonden’ - Sint Lambertuskerk Heverlee (2013)
Ter stille herdenking aan het busongeval in het Zwitserse Sierre in 2012, dat het leven eiste van onder meer 7 kinderen en 2 begeleiders van de Sint-Lambertusschool in Heverlee, maakte Willy Peeters het bronzen monument ‘Voor altijd verbonden’.
“Je ziet de kinderen zo lopen. Hun blijheid, hun enthousiasme, hun leven vol dynamiek, de toekomst die roept en dus plots afgebroken wordt.” - Willy Peeters
Exacte locatie:
Rechts naast de ingang van de Sint-Lambertuskerk in Heverlee (Sint-Lambertusplein, Waversebaan 68, 3001 Heverlee).
Aflevering 5: ‘De Engelen van de Klare Bron’ – Basisschool De Klare Bron Heverlee (2009)
Op de speelplaats van De Klare Bron ontwierp Willy Peeters een beeld ter herdenking van de slachtoffers van een zwaar verkeersongeval, waarbij een mama en drie leerlingen van de school om het leven kwamen.
Exacte locatie:
Speelplaats van de Basisschool De Klare Bron Heverlee (Jules Vandenbemptlaan 14, 3001 Heverlee). Het beeld is zichtbaar vanop de straat.
Aflevering 6: ‘Exodus’- Groot Begijnhof (2023)
Het beeld EXODUS verbeeldt twee omslaande golven en werd op 5 juni 2023 ingehuldigd als troostplek in het Leuvense Begijnhof. De troostplek is een samenwerking van KU Leuven, UZ Leuven en de pastorale dienst van de universiteit. Het is het laatste werk dat Willy Peeters zelf in een openbare ruimte installeerde.
Exacte locatie:
In de hoek van het Groot Begijnhof, gevormd door de Zwarte Zusterstraat en de Schapenstraat.
Aflevering 7: ‘Tussen verankering en vrijheid' - Sint-Jan-De-Doperkerk, Groot Begijnhof (2023)
Het beeld ‘Tussen verankering en vrijheid’ is een schenking van Willy Peeters aan de KU Leuven naar aanleiding van de tentoonstelling 'Exodus' en de samenwerking rond de troostplek in het Groot Begijnhof.
Exacte locatie:
In de rechterzijbeuk van de Sint-Jan-De-Doperkerk, Groot Begijnhof Leuven (Schapenstraat). Enkel te bezichtigen tijdens de openingsuren van de kerk: van 1 april tot 30 september, van dinsdag tot en met zondag (13:30 tot 16:30).
Aflevering 8: ‘Heling-Hoop’ - Binnenplaats Regionaal Ziekenhuis Heilig Hart (2011)
Willy Peeters realiseerde het beeld ‘Heling-Hoop’ in opdracht van het artsenteam, naar aanleiding van het overlijden van een geliefde collega.
“Patiënten kunnen het beeld op verschillende manieren beleven. Iemand die genezen wordt, maar ook net iemand die aan de genezing ontsnapt.” - Willy Peeters
Exacte locatie:
Op de binnenplaats, tegenover het onthaal van het H. H. Ziekenhuis in de Naamsestraat 105.
Aflevering 9: ‘Kabouterberg’ - Kinderdagverblijf Gasthuisberg (2002)
Voor de ingang van het kinderdagverblijf van de KU Leuven bij Gasthuisberg plaatste Willy Peeters een beeldengroep van vijf kinderfiguren, van baby tot kleuter, klauterend over drie rotsblokken.
Exacte locatie:
Het beeld staat op het rond punt voor het kinderdagverblijf ‘Kabouterberg’ (Herestraat 49, 3000 Leuven). Volg de wegwijzers naar ‘Kinderdagverblijf’, ‘P Onderwijs en Navorsing’ en ‘P Rode Kruis’ (aan de afslag waar je het beeld ‘De arm van Adam’ ziet).
Aflevering 10: ‘Verbonden’ - Gebedsruimte/Kapel Gasthuisberg (2022)
Voor de gebedsruimte/kapel van Gasthuisberg creëerde Willy Peeters een atypisch kruisbeeld dat ook toegankelijk is voor niet- en -anders gelovigen. Het kruisbeeld heeft de vorm van een boomstructuur.
“De opdracht leek me zó een geweldige uitdaging, dat ik echt getriggerd werd en er met veel overtuiging op ingegaan ben.” - Willy Peeters
Exacte locatie:
De gebedsruimte/kapel is het vlotst te bereiken via de hoofdingang vanaf Parking Oost, waar je je fiets in de fietsenparking zet (Gasthuisberg, Herestraat 49, 3000 Leuven). Ga naar de hoofdingang, neem de trap naar de eerste verdieping en volg de ‘bruine straat’. De bruine straat maakt snel een bocht naar rechts. Daar vind je net na poort 6 de gebedsruimte aan je linkerkant.
Aflevering 11: ‘De kanaalgravers’ - Vaartkom (2000)
Willy Peeters bedacht het monument ‘De kanaalgravers’ voor de 250ste verjaardag van de aanleg van het Dijlekanaal tussen Leuven en Mechelen. Het werd in 2000 ingehuldigd.
Exacte locatie:
‘De Kanaalgravers’ zijn in 2024 niet openbaar te bezichtigen omwille van de werken aan de Vaartkom.
Luister naar het volledige audioverhaal
In deze podcast hoor je het volledige verhaal achter de werken van Willy Peeters in Leuven. Met zijn stem, zoals opgenomen in juni 2023.