Leuven out-of-the-box

Denk je bij Leuven ook meteen aan de universiteit, de Oude Markt en Stella Artois? Dat beeld klopt natuurlijk, maar de stad heeft zo veel meer in petto. Wil je graag de bekende highlights combineren met een originele activiteit? In deze blog geven we 5 doe-tips voor wie zijn bezoek aan Leuven een originele twist wil geven.

29 September 2023

Tip 1: Bezoekersparcours Bouts and beyond: het stadhuis, maar net dat tikkeltje anders:

Het stadhuis met zijn iconische gotische architectuur is een van de bekendste trekpleisters van Leuven. Maar kijk je graag verder dan de buitenkant van het gebouw, hoe mooi en overweldigend die ook is? Goed plan, ook de binnenkant is een bezoek meer dan waard. Tot half januari 2024 kan je je hierbij laten gidsen door Dieric Bouts, Leuvens bekendste Vlaamse Primitief. Hij neemt je mee door de verschillende historische zalen van het stadhuis. Authentieke archiefstukken en audiovisuele installaties leiden je langs verhalen, figuren en perspectieven van 1468 tot nu.

Voorgevel stadhuis op de Grote Markt

Tip 2: Pikachu nog aan toe: op stap met een gids, maar net dat tikkeltje anders

Dé manier om Leuven en zijn geschiedenis te leren kennen? Dat is op stap gaan met een lokale stadsgids. Ze leiden je graag rond langs oude colleges en nieuwe stadswijken.

Maar ben je op zoek naar een totaal andere kijk op Leuven? Dan kan je aankloppen bij de gidsen van Leuven InsideOut. In hun aanbod vind je de wandeling ‘Pikachu nog aan toe’, die je letterlijk en figuurlijk laat proeven van de Japanse invloeden in Leuven. De gidsen leiden je langs bekende en onbekende plekjes in de stad en laten je tegelijk kennismaken met enkele bijzonderheden uit de Japanse cultuur.

Tip 3: Vers getapte jazz & blues: bier, maar net dat tikkeltje anders

Dat Leuven de thuisstad van Stella Artois is, hoeven we je niet meer te vertellen. Voor veel bierliefhebbers is een bezoek aan de brouwerij van AB Inbev dan ook een must.

Maar maak je graag kennis met een uitgebreider smakenpallet? In de Blauwe Kater, een van Leuvens bekendste cafés, vind je een drankenkaart met 100 verschillende bieren. Je vindt hier naast de klassiekers, ook heel wat bieren waar je vast nog nooit van gehoord hebt. De Blauwe Kater staat ook gekend als jazz & blues-café, dus proeven doe je hier met gratis (live)muziek op de achtergrond.

Terrasje doen op de Oude Markt

Tip 4: Peddelen met impact: natuur, maar net dat tikkeltje anders

In Leuven speelt natuur een belangrijke rol. De vele stadsparken en ook de Dijle, die zich door het centrum slingert, krijgen een prominente plaats in het straatbeeld.
Maar ben je op zoek naar iets anders dan een wandeling in het groen? Bij Leuven River Upcycling help je de Leuvense Vaart een stukje properder te maken. Vanuit een kajak vis je zwerfvuil op uit het water. Een deel van dat afval, wordt achteraf gerecycleerd tot nieuwe (sport)producten in het Leuvense High Tech Lab.

Tip 5: Handen uit de mouwen: een hapje en een drankje, maar net dat tikkeltje anders

Even ontspannen na een flinke wandeling door Leuven? Het aanbod restaurants en cafés is groot. Van lokale bruine kroeg tot hip sterrenrestaurant: in Leuven vind je het allemaal.

Maar mag een namiddag of avond op café voor jou net iets meer hebben? Dan kan je terecht in De Maekerij. Naast lekkere hapjes en drankjes vind je hier namelijk ook een uitgebreid aanbod aan creatieve workshops. Onder de professionele begeleiding van een expert leer je hier op een paar uur tijd een nieuwe techniek aan, zelfs als absolute beginner. Keramiek, de keuken van Ottolenghi of pyrografie: in De Maekerij ontdek je de eerste kneepjes van het vak.

Workshop in De Maekerij

Helemaal klaar om Leuven van een andere kant te leren kennen?

Boek nu je overnachting

Categories