Duurzaam shoppen in Leuven

Waar vind je de coolste fair fashion? De mooiste handgemaakte juwelen? De hipste tweedehandsboetieks? En lokale lekkernijen van eigen teelt? In winkelstad Leuven natuurlijk, waar je volop kan shoppen zonder te wegen op onze planeet.

6 October 2022

Hip & fair

Eerlijke en ecovriendelijke mode? Met kledingmerken die de zorg voor de planeet ernstig nemen? Je vindt in elke gezellige winkelstraat adresjes genoeg waar je met een gerust geweten en een hart voor het milieu kan shoppen. Sway in de Parijsstraat is helemaal fair & square, net als Harvest Club aan het De Layensplein en inLevel5 aan de Vaartkom. Hier is ecologisch verantwoord ook gewoon heel hip. Trouwens heel veel andere ‘gewone’ boetieks hebben ook een aanbod duurzame kledij in de rekken liggen.

Jouw nieuwe favoriete stuk

Een uniek stuk designerkledij hoeft niet onbetaalbaar te zijn. In tweedehandswinkels als Cyaankali en Rawette vind je kleding van exclusieve Belgische designers en bekende merken voor héél betaalbare prijzen. Zo wordt de miskoop van iemand anders jouw favoriete stuk! Of wil je extra lang snuisteren tussen rekken vol vintage kleding tot je dat ene perfecte koopje hebt gevonden? Dan moet je naar Riot of één van de andere second hand shops in de Diestsestraat. Voor kinderen scoor je pre-loved merkkledij bij Fairy Tales.

Duurzame juweeltjes

Goudsmid Annelies Veeckmans is het gezicht achter merk Billy Rose. De ontwerpster werkt op een heel duurzame manier, elk materiaal wordt een nieuw juweel. Laat jouw nieuwe oorbellen of armband op maat maken. Of kom naar de een van de open atelierdagen en kijk, pas, leg terug en pas gerust nog eens.

Gezond groen

Stap de jungle van Spore Nursery binnen en breng wat leven in huis, je stadstuin of op je terras. Je krijgt hier bij een kop koffie bovendien deskundig plantenadvies zodat je voortaan elk chemisch sproeimiddel achterwege kan laten. Daarvoor werkt bezieler Jelle samen met Biogroei, een lokale Leuvense kweker van natuurlijke vijanden.

(H)eerlijke voeding

Bezoek je de schitterende site van Abdij Van Park, stap dan zeker de hoevewinkel De Wikke binnen voor je portie gezonde groenten en fruit. De Wikke is een tuinbouwproject voor mensen die om welke reden ook moeilijk op de reguliere arbeidsmarkt terechtkunnen. In de moestuin van Abdij van Park telen ze vergeten groenten op een biologische manier. Daar hoort een gezonde boterham bij, toch? De Broodenier in hartje Leuven is een ambachtelijke bakkerij waar je het lekkerste desembrood kan kopen. Recht uit de oven.

HAL 5

Het bruist en borrelt in de historische spoorweghal in Kessel-Lo, net achter het station. Het sociale hart van de wijk is een broed- en ontmoetingsplek met duurzame eet- en winkeladresjes. Iedere maand strijkt Camping Flamingo, een makers- en tweedehandsmarkt, neer in Hal 5. Het graan van biobakkerij Korst wordt lokaal geteeld en ambachtelijk gemalen. Boer Pieter vult zijn voedselautomaat What-Soup elke dag met verse soep en groentjes. En in de foodcourt kies je uit alle lekkers dat de startende horecazaken in de hal te bieden hebben. Smakelijk!

AttentionMaak je bezoek aan Leuven nog duurzamer met deze tips!
Camping Flamingo in HAL5
Categories