Duurzaam toerisme in Leuven

Als je gaat reizen, dan kun je als toerist een grote impact hebben op de omgeving van de plekken die je bezoekt. Leuven is trots op haar inzet voor duurzaamheid en we willen het duurzame toerisme aanmoedigen!

Wat is duurzaam toerisme? We zijn zo blij dat je het vraagt! Duurzaam toerisme heeft alles te maken met het milieu en de leefbaarheid van een bestemming. De keuzes die je maakt tijdens je reis hebben een impact op de plaatsen die je bezoekt, dus kies verstandig.

Onze tips voor duurzaam reizen in Leuven:

Door
Rebecca Poulsen
16 september 2022

Naar Leuven reizen

Het treinstation van Leuven heeft een goede verbinding naar buurlanden en is perfect gelegen om naar de verschillende uithoeken van de stad te gaan. Zodra je bent aangekomen, kun je je heel gemakkelijk verplaatsen binnen Leuven! Er zijn tal van leuke en duurzame vervoersmogelijkheden waaruit je kunt kiezen: te voet, met de fiets of met de bus.

Het centrum van de stad ligt op slechts 10 minuten lopen van het station of een korte busrit van 3 minuten. Zin om op de fiets te springen? Leuven is één van de meest fietsvriendelijke steden, speciaal ontworpen zodat bezoekers en inwoners zich gemakkelijk met de fiets kunnen verplaatsen. Ervaar Leuven als een echte Leuvenaar en huur een fiets voor een dag.

Kom je met de auto naar Leuven, dan kun je het best parkeren en dan te voet of met een shuttle naar het centrum komen. Het stratenplan van Leuven is immers ontworpen om auto’s te weren, waardoor het niet altijd even eenvoudig is om er met de auto rond te rijden.

Kies voor duurzame logies

Als je gaat voor een overnachting in de buurt van het stadscentrum, hoef je de auto niet zo vaak te gebruiken. Het is super handig dat de hele stad zo goed bereikbaar is! Leuven beschikt over een paar Green Key-logies die het keurmerk voor duurzaamheid hebben behaald. Als je van plan bent om te gaan fietsen (of om je eigen fiets mee te nemen), dan kun je in Leuven ook terecht in tal van fietsvriendelijke hotels!

Duurzaam eten in Leuven

Als toerist kun je een grote impact hebben met wat je eet tijdens je reis. Als je kiest voor lokale restaurants die streekproducten gebruiken, dan lever je een positieve bijdrage. En het is nog beter als je wat vegetarische of veganistische opties uitprobeert!

We vinden het heel fijn om de lokale markten af te schuimen op zoek naar heerlijke producten en om die dan mee te nemen voor een picknick op één van de groene plekjes in Leuven.

Milieuvriendelijk shoppen

In Leuven vind je tal van winkels waar je duurzaam kunt shoppen en een verantwoorde toerist wordt! Je kunt bijvoorbeeld eens langsgaan in de tweedehandswinkels en eco-fashionwinkels.

Misschien kun je op zoek gaan naar souvenirs die zijn gemaakt door locals. Op Camping Flamingo in Hal 5 kun je vast en zeker zo’n souvenirs op de kop tikken. Lokale kunstenaars verkopen hier hun producten, zoals kunst, honing, kledij, planten, decoratie en nog veel meer! Het is een geweldige manier om de locals te leren kennen en de Leuvense creatievelingen te ontmoeten.

Kies voor rondleidingen in Leuven door Leuvenaars

Ga op stap met een echte Leuvenaar om Leuven te ontdekken. Als je een rondleiding doet met een local, draag je bij aan het duurzame toerisme en help je de economie van de stad. Er zijn tal van rondleidingen beschikbaar in Leuven voor bierliefhebbers, fietsers, wandelaars en liefhebbers van de geschiedenis. Je hebt ook verschillende opties voor soloreizigers, koppels, gezinnen en grotere groepen.

Blijf wat langer

Als je milieuvriendelijker wilt reizen, dan doe je er goed aan om langere reizen te maken, maar wel minder vaak te reizen. Je verblijft best een aantal dagen in Leuven om echt alles te zien wat de stad te bieden heeft. Leuven is een fantastische stad om te ontdekken en op elke hoek van de straat zijn er wel nieuwe en boeiende dingen te beleven.

Verleng je verblijf in Leuven met een paar daguitstappen vanuit de stad. Leuven heeft een goede verbinding via fietspaden en treinroutes, zodat je nog veel meer van België kunt zien.

Doe eens een wandeling langs de streetart en ontdek de verschillende kunstwerken in heel België met de Street Art Cities-app. Laat zeker een mooie recensie achter voor de plekken die je hebt bezocht om lokale bedrijven een duwtje in de rug te geven!

Bedankt om verantwoord te reizen!

Leuven is een prachtige stad en we verwelkomen iedereen die op bezoek komt! We willen ook dat onze stad een mooie plek is waar iedereen nog vele jaren naartoe kan komen. We stellen het op prijs dat jij, als verantwoorde reiziger, je steentje bijdraagt om onze stad schoon te houden. Meer inspiratie voor duurzaam reizen in Leuven vind je op deze plekken in de stad. We verwelkomen je graag tijdens je volgende bezoek aan onze stad!