6 tips voor een nazomers weekend in Leuven

Leuven is bij velen vooral bekend als eeuwenoude universiteitsstad en de thuisstad van Stella Artois. Maar deze gezellige stad aan de Dijle heeft zoveel meer te bieden. Fan van historische gebouwen, fietsen in het groen of heerlijk lang tafelen? In Leuven kan het allemaal. In deze blog geven we je 7 tips voor een zomers bezoek aan de stad.

Door
Leen Tyrions
16 augustus 2023

1. Drink een fris pintje op één van de vele terrasjes

Wie Leuven zegt, zegt bier. Aan gezellige terrasjes voor een fris pintje geen gebrek in deze stad. Geniet van de zomerse drukte op de Oude Markt, die zijn bijnaam ‘de langste toog’ niet gestolen heeft, of bewonder het mooie stadhuis vanop een van de terrassen op de Grote Markt. Echte bierliefhebbers kunnen hun hartje ophalen in lokale brouwerijen in en rond de stad of in rasechte biercafés, zoals Café Belge of De Blauwe Kater.

Extra tip: proef innovatieve bieren van (inter)nationale brouwers op het Leuven Innovation Beer Festival in augustus.

2. Ontdek de stad te voet

In Leuven liggen heel wat bezienswaardigheden op een steenworp van elkaar. Niets leuker dus dan op een zomerse dag je makkelijke schoenen aan te trekken en de stad te voet te doorkruisen. Op onze website vind je tal van uitgestippelde wandelingen. Zo vind je er een route die je langs de highlights van Leuven leidt. Of heb je meer interesse in een verrassende streetart-wandeling? In Leuven vind je de unieke vibe van een grootstad, maar dan op mensenmaat.

3. Spring op de fiets

In Leuven is de fietser koning. In het centrum werden heel wat straten omgevormd tot fietsstraten en aan fietsenparkings geen gebrek. Je snel van A naar B begeven, kan dus veilig op twee wielen. Maar ook voor wie graag meer in de natuur fietst, is Leuven de ideale uitvalsbasis. Vanuit de stad vertrek je zo op een tocht langs nationaal park De Brabantse Wouden of ga je op culturele expeditie met de Dieric Boutsroute.

Extra tip: de fietsroute van Leuven Beer Adventure gidst je langs het kanaal naar unieke bierplekken en brouwerijen in de groene omgeving van Leuven.

4. Geniet van het mooiste uitzicht

Eén van de trekpleisters van Leuven is ongetwijfeld de universiteitsbibliotheek op het Ladeuzeplein. De bibliotheek zelf is imposant, maar wie de stad eens van een andere kant wil bekijken kan ook de toren van het gebouw beklimmen. Tijdens de klim kom je alles te weten over de bewogen geschiedenis van het gebouw en passeer je de bibliotheekbeiaard. Het zicht vanop de toren is adembenemend en de klim meer dan waard.

5. Ga prinselijk picknicken

Leuven telt tal van mooie picknickplekken, maar wie graag op adellijke wijze een hapje eet, kan terecht in de tuin van het Arenbergkasteel in Heverlee. Dit kasteel voert je terug naar lang vervlogen tijden. Geen wonder dat dit een populaire locatie voor huwelijksaanzoeken is! Na de lunch nodigt het domein je uit voor een aangename wandeling in het groen. De paden langs de sportvelden van universiteit KU Leuven voeren je, langs het Groot Begijnhof, zo weer het centrum in.

6. Ontdek de vernieuwde Vaartkom

Leuven is een mix van oud en nieuw, van geschiedenis en innovatie – en dat zie je ook aan de architectuur. De historische gebouwen en universiteitscolleges worden afgewisseld met unieke en duurzame nieuwe projecten. Een van de wijken die recent een metamorfose onderging, is de buurt rond de Vaartkom. Ontdek hoe de oude gebouwen van Stella Artois een nieuwe bestemming kregen en pik wat zonnestralen mee tussen de Leuvenaars in het gezellige Sluispark. Of geniet van een lekker ijsje op de ijsjesboot die iets verder op de Vaart aangemeerd ligt.

Extra tip: wil je meer zien van het historische Leuven? KU Leuven stelt haar universitair erfgoed open tijdens de wekelijkse erfgoedrondleidingen op zondag.

Maak er een weekendje van

Boek hier je overnachting

Ontdek ook

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.