De droogte laat zich voelen op de abdijsite

"We merken dat er grote veranderingen op til zijn"

Er viel de voorbije drie maanden abnormaal weinig regen. Voor de landbouwers van de bio-boerderij BoerenCompagnie – en voor alle andere boeren – is dat geen goed nieuws. "Sommige gewassen krijgen we simpelweg niet in de grond."

De periode van droogte blijft aanhouden. De drinkwatervoorziening raakt voorlopig niet in gedrang, maar landbouwactiviteiten lijden wel onder het tekort aan regen. Dat zie je ook aan de velden op de abdijsite. Bekijk het verschil:

"We kunnen al enkele weken niet meer zaaien of planten", vertelt Brecht van de BoerEnCompagnie. "Sommige wintergewassen, zoals prei, wortel en rode biet, krijgen we simpelweg niet in de grond. We hebben ook minder pompoenen en courgettes dan andere jaren. De groei is helemaal stilgevallen. Normaal kunnen wij de courgettes niet volgen, nu is het omgekeerd."

Koeien grazen de wintervoorraad

Brecht noemt de toestand dramatisch. "Het ziet er niet goed uit voor de najaars- en wintergroenten. Het zou echt moeten gaan regenen, maar helaas. We zitten aan meer dan negen weken zonder neerslag. De regen die gevallen is, is betekenisloos geweest. En het einde is helaas nog niet in zicht. Het gras groeit al weken niet meer. De koeien zijn in juni al aan hun wintervoorraad hooi begonnen."

Gelukkig kan de BoerEnCompagnie rekenen op haar leden, die een jaarlijkse bijdrage betalen om de kosten van het landbouwbedrijf te dekken. In ruil geven Brecht en zijn collega's een deel van de oogst. "We zijn verzekerd door het systeem van gemeenschapslandbouw, maar dat verandert niets aan de situatie. Het is een afspraak dat we het oogstrisico delen, maar we willen waar geven voor ons geld", stelt Brecht. "Deze droogte weegt ook emotioneel zwaar op ons."

Klimaatverandering

Brecht en zijn collega's werken dezer dagen zoveel mogelijk enkel in de voormiddag. “We beginnen heel vroeg - dan is de hitte nog relatief draaglijk. Maar we merken echt dat er grote veranderingen op til zijn. Ik hoor van collega's dat ze hun graan vroeger bij wijze van spreken tussen twee regenbuien door snel moesten oogstten. Die zorgen hebben we niet", lacht Brecht wat groen.

Of dat uitzonderlijk is? "Ik merk als landbouwer zowel meer lange periodes van heel droog- of heel nat. In 2016 waren mei en juni nog klets- en kletsnat. Toen was het simpelweg te nat voor de gewassen. Nadien volgde een lange periode van droogte, net zoals nu. Voor mij staat het vast dat er klimaatverandering is", besluit Brecht.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.