Beleef de universiteit in Leuven

Leuven is in de ban van haar universiteit en studenten, en dat is eraan te merken. Overal in de stad zijn sporen te vinden van de rijke geschiedenis en het huidige studentenleven. Als bezoeker ontdek je de universiteit dus niet zomaar op één plek. In deze blog ontdek je waar jij als bezoeker het universiteitsleven kan ervaren.

By
Kato Geraerts
2 Februar 2023

Universiteitsbibliotheek

Een onmisbaar symbool in het straatbeeld én de geschiedenis van de stad. De universiteitsbibliotheek maakt niet voor niets deel uit van de top 10 van Leuven. Met behulp van een audiotour ontdek je zelf de turbulente verhalen achter dit historische gebouw. Tijdens je bezoek kan je een glimp opvangen van de Grote Leeszaal, waar studenten met hun neus in de boeken zitten. De bibliotheek beheert een kostbare erfgoedcollectie aan encyclopedieën, handschriften, enzovoort. Laat de klim van vijf verdiepingen je zeker niet afschrikken. Je wordt beloond met een spectaculair uitzicht op de studentenstad vanuit de toren.

Universiteitsbibliotheek / University Library ©Karl Bruninx

De colleges

In de 600 jaar dat de universiteit bestaat heeft ze Leuven succesvol ingepalmd met haar erfgoed. Een voorbeeld daarvan zijn de historische colleges die verspreid zijn over de stad. Oorspronkelijk gebouwd om huisvesting en levensonderhoud te voorzien van behoeftige studenten, kregen ze intussen een nieuwe invulling. Enkele mooie exemplaren bevinden zich dicht bij elkaar in de Naamsestraat. Maak een wandeling langs de ‘Leuvense High Street’ en bezichtig onder andere het Atrechtcollege, Heilig-Geestcollege, en Van Dalecollege. Werp zeker ook een blik op de romantische binnenpleintjes! De erfgoedwandeling in de KU Leuven Walking Tours app helpt je op weg langs de Leuvense colleges.

Een ander interessant college bevindt zich op het Hogeschoolplein. Het Pauscollege werd ter ere van zijn 500e verjaardag recent volledig gerenoveerd. Combineer een bezoek aan dit gebouw met een lunch in het nabijgelegen restaurant Dewerf, en ondervind zelf waarom dit dé nummer 1 eetplek is bij studenten.

Van Dalecollege ©Karl Bruninx

Universiteitshal

Vóór het ontstaan van de universiteit diende dit imposante gebouw als lakenhalle, maar in 1425 werd het omgedoopt tot universiteitshal. Vandaag de dag kunnen studenten hier onder meer terecht voor hun inschrijving. Voor bezoekers is vooral de Museumzaal interessant. Koop er souvenirs voor vrienden en familie in de KU Leuven-shop, of warm op in de KUp bar met een koffie van Leuvense trots Onan.

Extra tip: Aan de kant van de Zeelstraat kwam in 2007 een nieuw, glazen trappen- en liftgebouw. VBM Architecten ontwierpen die unieke uitbreiding en ze wonnen daarmee de Architectuurprijs Leuven. Neem de glazen lift naar de top en bewonder het zicht op onder andere de Oude Markt.

Koffie drinken in de Universiteitshal
Universiteitshal / University hall

Boek je verblijf in de studentenstad hier

Kruidtuin

Gezien de alomtegenwoordigheid van de universiteit in Leuven zal het je niet verbazen dat ook de Kruidtuin een verdienste van de KUL is. De botanische tuin werd in 1738 aangelegd voor de studenten geneeskunde. Eeuwen later staat de wetenschappelijk universiteitstuin voornamelijk gekend als een groene parel in de stad. Leer over deze prachtplek aan de hand van de audiogids, en kom tot rust tussen de bijzondere plantencollectie. Ook jonge kinderen kunnen hier op expeditie gaan.

Kruidtuin / Botanical Garden ©Karl Bruninx

Museum voor Dierkunde

Ooit al een walvis in de stad gezien? Leuvense studenten alleszins wel. Wanneer ze les volgen in het Koningscollege passeren ze voorbij het kleine Museum voor Dierkunde. Ook toeristen kunnen de zoölogische collectie van de KU Leuven bewonderen. Deze ‘verborgen’ parel ligt ironisch genoeg pal in het centrum van de stad, naast het stadspark.

Museum voor Dierkunde ©Rob Stevens

Oude Markt en de fakbars

‘The city that never sleeps’, of in het geval van Leuven eerder ‘the students that never sleep’. Het nachtleven in de stad wordt gedragen door studenten. Je kan de feestbeesten uiteraard vinden op de Oude Markt, waar ze genieten van een fris getapt pintje. Maar die ‘langste toog van Europa’ breidt zich voor studenten nóg verder uit naar de ‘fakbars’. Dat zijn faculteitscafés die geleid worden door één of meerdere studentenkringen. Er zijn drankjes aan studentikoze prijzen, en vooral heel veel ambiance. De fakbars zijn exclusief toegankelijk voor studenten, maar ook als toerist kan je die unieke sfeer beleven. Loop vanaf een uur of tien ’s avonds maar eens door de Tiense- of Naamsestraat, je zal snel merken ‘waar dat feestje is’.

Terrassen op de Oude Markt
Oude Markt

Arenbergkasteel en park

Een andere universitaire topper bevindt zich net buiten het centrum en leent zich perfect voor een aangename fietstocht. Het neo-gotische Arenbergkasteel, geschonken aan de unief door de Hertog in 1917, herbergt tegenwoordig de studenten Wetenschap en Technologie. Daarom vind je hier ook het Landbouwinstituut en het Thermotechnisch Instituut. Spendeer een middag rond de kasteelmuren en picknick tussen de studenten op het groene domein.

Zicht op het Arenbergkasteel in de zomer
Arenbergkasteel / Arenberg castle

‘t Sportkot

Het Universitair Sportcentrum, of ’t Sportkot onder locals, is dé uitvalsbasis voor Leuvense sportievelingen. Tennisvelden, zwembaden, een atletiekpiste, en sinds kort ook padel… Studenten komen hier om hun sportiefste beentje voor te zetten, maar ook om te chillen op de grasvelden. Wil je de volledige studentenervaring? Trakteer jezelf dan op een pizza in De Spuye, een vaste waarde onder sporters

Overnachten

Met zoveel universitaire bijzonderheden op je to-do-lijst kan je niet anders dan een paar nachten blijven.

Boek je verblijf in de studentenstad hier