Een dag in Heverlee, lekker tussen de locals

Ben jij iemand die graag de platgetreden paden verlaat? Die linksaf slaat, waar iedereen rechts gaat? Lees dan zeker verder! In deze blog vind je tips voor een bezoek aan een buurt waar de meeste bezoekers nooit komen. Waar je je naadloos mengt tussen de locals en waar het – vooral op een zondag – bruist van de gezelligheid.

9 oktober 2023

Welkom in Heverlee! Een deelgemeente van Leuven, net buiten het stadscentrum maar makkelijk bereikbaar. Met enkele top bezienswaardigheden, unieke shops, verrassende restaurants én een grote zondagsmarkt.

Shopping

Bij Karma feel good store, krijg je instant – jawel – een goed gevoel. Kleurrijke kleren, verrassende geschenken en originele decoratie, er is voor ieder wat wils. Hier ga je niet buiten zonder een winkeltas vol plezier.

KARMA feel good store, Naamsesteenweg 166, 3001 Heverlee

Ook bij Stuifmeel en Stamper, de bloemen- en plantenzaak van Nico en Dave, worden de zintuigen verwend. Naast verse snijbloemen vind je er ook een mooie selectie zijden bloemen en planten, dé decotrend van de komende jaren.

Stuifmeel en Stamper, Naamsesteenweg 177, 3001 Heverlee

Een modieus souvenir met Belgische toets meebrengen van je citytrip aan Leuven? Ga dan eens shoppen in kledingzaak June in the City. Met een mooie selectie aan betaalbare Belgische mode, vind je hier zeker iets wat jou past.

June in the City, Naamsesteenweg 382 D, 3001 Heverlee

En mis op zondag de lokale markt niet. Onze tip: verzamel bij de verschillende kramen een heerlijke lunch en ga picknicken in het naburige Arenbergpark. Verse broodjes, lokale kaas of veggie spreads, Marokkaanse olijven, versgebakken wafeltjes, zelfgedraaide yoghurt, keuze genoeg om die picknickmand te vullen.

Prachtige parken

Zo’n 5 minuten stappen van de zondagsmarkt, vind je het Arenbergpark en -kasteel. Via de hoofdingang aan de Kardinaal Mercierlaan kom je uit op de schitterende dreef naar het kasteel. Net een postkaart! Het gebouw zelf is helaas zelden geopend voor het publiek. Maar het park is op zichzelf al een attractie. Vind jij de watermolen en de Sint Lambertuskapel? De kapel is een geliefde huwelijkslocatie voor de echte Leuvenaars. Je zal meteen zien waarom.

Na de picknick is het tijd voor nóg een must see in Heverlee: Abdij Van Park. Eén van de best bewaarde abdijsites van Europa, met opnieuw een prachtig park errond. De historische ruimtes van het klooster zijn recent schitterend gerestaureerd. Onze tip: bewonder zeker de stuccoplafonds in de bibliotheek. En dat kan je doen zonder nekpijn op te lopen. Er zijn speciale ligzetels zodat je alle details kan ontdekken. Goed om weten: een bezoek aan de abdijsite zelf is gratis, je betaalt enkel voor een bezoek aan de gebouwen.

Honger?

Een absolute lieveling van de Leuvenaar is het ViaVia Café. Niet verwonderlijk in een stad met meer dan 190 nationaliteiten dat een wereldcafé hier succes heeft. Op de kaart staan gerechten van alle continenten, al zijn toch vooral hun spaghetti en de Zuid-Afrikaanse bobotie wereldberoemd. Of toch in en rond Leuven.

Furbetto is de ‘new kid in town’ die op korte tijd de harten van de locals veroverde. Tijdig reserveren is hier dus noodzakelijk. Seizoensgebonden, Italiaans geïnspireerd, maar met een gezonde dosis speelse ongehoorzaamheid. Dat is wat restaurant Furbetto ons beloofd.

En denk je nu, da’s te veel voor één dag? Blijf dan gezellig overnachten in Heverlee. Er zijn enkele kleine, charmante B&B’s en hotels.

Boek hier je verblijf