Zomerwandelingen

Van juni tot september kan je elke zaterdag een zomerse en ontspannen wandeling volgen van Leuven+.

  • Start: stadhuis (trappen), Grote Markt
  • Duur: ongeveer 1u30
  • Tickets: Visit Leuven, Naamsestraat 3 of online
    • Per persoon: 8 euro
    • Kinderen tot 12 jaar: gratis

Luchtig Leuven

Volksverhalen & legendes

De Dijleterrassen aan de Dirk Boutslaan in Leuven

Hou je van sappige anekdotes en smakelijke Leuvense verhalen, dan is deze wandeling iets voor jou!

Wij vertellen graag over de uitspattingen van de middeleeuwse studenten, over vrouwen van plezier en de eerste meisjesstudenten, over het enorme Leuvense drankgebruik en de onthutsende toestanden aan de oevers van de Dijle. Ook de grollen van Paep Thoon en van de Leuvenaars van vandaag komen aan bod.

Je zal je oren soms niet geloven, maar we garanderen wel dit: hoe onwaarschijnlijk ook, al onze verhalen zijn echt gebeurd. Of toch niet?

Zaterdag 04.06, 02+30.07, 27.08 & 24.09 • 16:30
Tickets

Met een begijn op stap in het Groot Begijnhof

Bruggetje in het Groot Begijnhof

Een Leuvense begijn neemt je mee op een wandeling door het Groot Begijnhof van Leuven en vertelt over haar dagelijkse leven in de 17de eeuw. Volgden de begijnen toen nog de oorspronkelijke idealen van soberheid, deemoed en kuisheid? Of namen ze het niet meer zo nauw met hun geloften, genoten ze van overvloedig gedekte tafels en dronken en dansten ze naar hartenlust? Toonden ze hun spirituele inspiratie nog via een sobere kleding, hielden ze zich nog aan de regels van kuisheid en gehoorzaamheid aan de grootmeesteressen en de pastoor? De begijn zal je, ook aan de hand van getuigenissen van de mede-begijnen voor de visitatiecommissie, een relativerend en soms een beetje ondeugend relaas brengen van haar leven in het begijnhof.

Zaterdag 11.06, 09.07, 06.08 & 03.09 • 16:30
Tickets

Geen klein bier

Van het oudste café tot aan de langste toog

Bierproeverij

Ga mee op een ontdekkingstocht langs oude cafés en (verdwenen) brouwerijen. Werd hier echt zoveel bier gedronken? Waar zijn die 40 brouwerijen naartoe? Is het waar dat brouwers visschubben en varkenspoten gebruikten en werd bier met water uit de Dijle gebrouwen? Dat en nog veel meer ontdek je tijden een boeiende wandeling over het historische en economische belang van bier en brouwen voor de stad.

Wil je weten waarom Erasmus en andere buitenlandse bezoekers zich verbaasden over onze drankgewoontes, volg ons dan door de straten en langs pleinen tussen Grote Markt en Vismarkt.

Zaterdag 18.06, 16.07, 13.08 & 10.09 • 16:30
Tickets

Van studenten & professoren

Een vrolijke universiteitswandeling

Zicht op het Pauscollege en de binnenkoer

Bijna 600 jaar lang delen Leuvenaren hun stad met de studenten en professoren van de universiteit. Tot aan de negentiende eeuw vormden zij een aparte gemeenschap met eigen gewoontes en eigen wetten. Ook vandaag kan je je Leuven moeilijk voorstellen zonder de leden van de Alma Mater.

Wij nodigen je uit voor een wandeling waarin we je vooral vertellen over het dagelijks leven aan de universiteit, zowel vroeger als nu. Terwijl je wandelt langs oude en nieuwe colleges hoor je hoe er werd lesgegeven, wat studenten in hun vrije tijd deden en wat de professoren daarvan vonden. Je maakt een reis door een merkwaardig stukje geschiedenis van 1425 tot vandaag.

Zaterdag 25.06, 23.07, 20.08 & 17.09 • 16:30
Tickets

Ontdek ook

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.