Dieric Bouts in de Sint-Pieterskerk

Begin maart heropende de volledig gerestaureerde Sint-Pieterskerk met een vernieuwde museale opstelling en bezoekersbeleving. Je maakt er kennis met een unieke collectie kunstwerken die nog steeds op hun originele plaats bewaard worden. De kerkschatten komen tot leven in een innovatieve ervaring dankzij digitale tools.

'Het Laatste Avondmaal' van Dieric Bouts

Dieric Bouts (ca. 1410-1475), in één adem te noemen met Jan Van Eyck of Rogier Van der Weyden, was één van de belangrijkste Vlaamse Primitieven en stadsschilder van Leuven. Zijn meesterwerk 'Het Laatste Avondmaal' is het absolute topstuk van de kerk en bevindt zich nog steeds in de kapel waarvoor het bijna 600 jaar geleden werd geschilderd. Via mixed reality wordt Bouts' drieluik tot leven gewekt.

Sint-Pieterskerk

Andere blikvangers in de kerk zijn 'De Marteling van de Heilige Erasmus', eveneens van Dieric Bouts, en de 'Edelheeretriptiek', een eigentijdse kopie van de 'Kruisafneming' van Rogier van der Weyden. Maar ook het 'Triomfkruis' van Jan Borman, het praalgraf van Hendrik I en de kapel van 'Fiere Margriet' zijn deel van de totaalervaring. Ontdek de verhalen achter de kerk, haar kunstschatten en het bruisende Leuven van vroeger én nu.  

De Sint-Pieterskerk dateert uit de 15de eeuw is een toonbeeld van laatgotische architectuur. Langs buiten zie je goed dat de torens door een ongunstige bodem nooit zijn voltooid. De kerk met belfort werd in 1999 erkend als UNESCO werelderfgoed.

Praktisch

Reservatie voor de digitale beleving is verplicht.
  • Elke dag: 10:00-16:30
    Woensdag: gesloten
    Zondag: 11:00-16:30
  • Gratis toegang
    5 euro (inclusiefbezoekersgids, tablet of familieparcours)
     
Adres: Sint-Pieterskerk |  Grote Markt, 3000 Leuven
Website: www.diericbouts.be | www.mleuven.be

Ontdek ook

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.