"Mijn Leuven? Duurzaam shoppen en dan genieten van wereldkeuken"

Cinzia, medewerkster in een kledingzaak, over haar YES Leuven-gevoel.

23 januari 2023

“Kom naar Leuven, en ontdek deze stad!” Ja, als Cinzia begint te vertellen, kan ze haar enthousiasme voor Leuven moeilijk verbergen. Geboren en getogen in Italië, woont ze nu al 4 jaar in België en heeft ze een heel eigen kijk op de stad: een soort ‘Small town, big city’-gevoel.

“Voor mij is Leuven als een gezellig dorp, met het aanbod van een grootstad ... Er zijn heel veel restaurants en winkels, er is cultuur, ontspanning en keuze voor iedereen”, vertelt Cinzia in voortreffelijk Nederlands, af en toe doorspekt met – raar maar waar – een Engelse term.

Soms is tweedehands de eerste keuze

Cinzia, die zelf in een kledingzaak werkt, raakt op dreef: “Ik hou van shoppen, het is een manier to express yourself. Ik probeer het wel op een bewuste manier te doen”, zegt ze terwijl ze snuistert door de rekken van haar favoriete tweedehandskledingwinkel Rawette. “Hier kom ik graag, want er is een heel grote keuze aan toffe kledij. Wat ik vooral fantastisch vind, is dat elk kledingstuk een eigen verhaal, een eigen geschiedenis heeft.” Rawette is inderdaad een van de Leuvense places to be voor iedereen die houdt van exclusief Belgisch fashion design en andere topmerken. Grote namen voor een klein prijsje!

De beste falafel ter wereld

Van shoppen krijg je natuurlijk honger en na 4 jaar heeft Cinzia zo haar favoriete adresjes. ”Ik ben van Italië, dus als ik pasta wil eten, maak ik het graag zelf en nodig ik vrienden uit bij mij thuis. Maar ik hou van diversiteit, ook in het eten, en op dat vlak zijn er opties genoeg hier in Leuven. Zoals hier bij Habibi (vroeger Dar Za). Ik bestel er vaak om iets af te halen, maar ik kom met even veel plezier ter plaatse eten. Echt alles is hier lekker. Als ik dan toch moet kiezen en één gerecht aanbevelen: ze hebben hier de beste falafel ter wereld”, aldus Cinzia.