Sint-Pieterskerk

Bedankt om hier je mondmasker te dragen.

In 2020 heropende de volledig gerestaureerde Sint-Pieterskerk met een vernieuwde museale opstelling en bezoekersbeleving. Je maakt er kennis met een unieke collectie kunstwerken die nog steeds op hun originele plaats bewaard worden. De kerkschatten komen tot leven in een innovatieve ervaring via de tablet of de gloednieuwe en prijswinnende hololens.

De prijswinnende hololens

Het toestel ziet er een beetje uit als een lichte, gestroomlijnde helm-met-bril. In het helmgedeelte zitten een computer, luidsprekertjes en allerhande camera’s, projectoren en sensoren. Op de bril kunnen 3D-beelden worden geprojecteerd. Die zie je dus bovenop het normale beeld van de omgeving. Bij twaalf topstukken krijg je spectaculaire 3D-beelden en animaties te zien.

Voor het hele gezin

Geen zin in digitale innovatie? Dan zijn er nog de bezoekersgids en twee gezinsparcours die je per gezin waarvan één op maat van kinderen vanaf 4 jaar en één vanaf 8 jaar.

'Het Laatste Avondmaal' van Dieric Bouts

Dieric Bouts (ca. 1410-1475), in één adem te noemen met Jan Van Eyck of Rogier Van der Weyden, was één van de belangrijkste Vlaamse Primitieven en stadsschilder van Leuven. Zijn meesterwerk 'Het Laatste Avondmaal' is het absolute topstuk van de kerk en bevindt zich nog steeds in de kapel waarvoor het bijna 600 jaar geleden werd geschilderd. Via mixed reality wordt Bouts' drieluik tot leven gewekt.

Sint-Pieterskerk

Andere blikvangers in de kerk zijn 'De Marteling van de Heilige Erasmus', eveneens van Dieric Bouts, en de 'Edelheeretriptiek', een eigentijdse kopie van de 'Kruisafneming' van Rogier van der Weyden. Maar ook het 'Triomfkruis' van Jan Borman, het praalgraf van Hendrik I en de kapel van 'Fiere Margriet' zijn deel van de totaalervaring. Ontdek de verhalen achter de kerk, haar kunstschatten en het bruisende Leuven van vroeger én nu.  

De Sint-Pieterskerk dateert uit de 15de eeuw is een toonbeeld van laatgotische architectuur. Langs buiten zie je goed dat de torens door een ongunstige bodem nooit zijn voltooid. De kerk met belfort werd in 1999 erkend als UNESCO werelderfgoed.

Praktisch

 • Elke dag: 10:00-16:30
  01.10-30.04: gesloten op woensdag
  Zondag: 11:00-16:30
 • Gratis toegang
   
 • Digitale belevingen | Enkel na reservatie, af te halen aan het onthaal:
 • Bezoekersgids: 5 euro
 • Gezinparcours: 5 euro

 

Adres: Sint-Pieterskerk |  Grote Markt, 3000 Leuven
Website: www.diericbouts.be | www.mleuven.be

Ontdek ook

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.