Het échte Leuven beleven kost je niets

Gevels die hele verhalen vertellen, wonderlijke street art, unieke meesterwerken, toffe speeltuinen … In Leuven zijn er zoveel dingen te beleven en te ontdekken die je geen cent kosten. Volg ons op een budgetvriendelijke belevingstocht door de stad.

25 november 2022

Citytrippen on a budget

Maak een citytrip van je bezoek aan Leuven en droom heerlijk weg in een van onze logies. De stad biedt overnachtingen voor elke sfeer én elk budget; van hostels en budgethotels tot een prachtig oud klooster of slapen in het Groot Begijnhof. De Leuvense logies hebben in de zomer vaak erg aantrekkelijke prijzen. Boek hier jouw overnachting!

Het Laatste Avondmaal

Veel van de meest bijzonder bezienswaardigheden in Leuven kan je binnenstappen zonder een kassa te passeren, zoals de Sint-Pieterskerk. Bewonder het meesterwerk Het Laatste Avondmaal van Dirk Bouts (nog tot 11 mei 2024 verplaatst voor een expo). En uiteraard zijn de beroemde torentjes van het stadhuis aan de overzijde van de Grote Markt door iedereen te bewonderen. Een bezoekje binnen kost je amper vier euro, voor kinderen onder de 12 jaar is dat gratis. Net als de toren van de universiteitsbibliotheek trouwens.

Wonderlijke plantenwereld

Wandel naar de prachtige Kruidtuin, de oudste botanische tuin van België. Vaak loopt er een boeiende tentoonstelling in de oranjerie, het mooie poortgebouw of gewoon in open lucht. Van hier is het een kwartiertje te voet naar het Groot Begijnhof met zijn feeërieke kasseistraatjes. Wist je dat je de helft van de top 10 van Leuven – de ‘must-sees’ – gewoon gratis kan bezoeken?

Kleurrijke muurkunst

Laat je leiden door een verrassende stadswandeling. Onze tip: de street art wandelingen. Download de gratis Street Art Cities app en kies de wandeling ‘Street art en religieuze kunst’. Die brengt je langs de Leuvense kerken, unieke street art en enkele mooie groene plekjes in de stad. Of kies voor de wandeling in Kessel-Lo en ontdek de kleurrijke buurt achter het station. Ook leuk met de fiets natuurlijk!

Ravotten en snuisteren in Kessel-Lo

Kinderen vinden al die kleurrijke muurkunst enorm boeiend. Maar echt amuseren doen ze zich in Provinciedomein Kessel-Lo. Het vernieuwde speellandschap heeft schommels en glijbanen, een waterdorp en een kleiheuvel, een speelbeek en een lange hangbrug. In het centrum van de stad is er altijd wel een speeltuintje en een park in de buurt om even gewoon te chillen terwijl de kinderen zich uitleven.

Fietsen langs abdijen

De Sint-Pieterskerk ken je al, maar je moet zeker ook de barokke pronkgevel van de Sint-Michielskerk bewonderen. Pater Damiaan groeten doe je in zijn crypte, in de Sint-Antoniuskapel. Stap ook even de Sint-Geertruikerk van de Sint-Geertruiabdij binnen. De toren van de kerk is één van de Zeven Wonderen van Leuven, omdat ze geen enkele nagel telt. De stad telt vier abdijen, elk met eigen specifieke karakter. Download de fietsbrochure en je ontdekt ze allemaal. En al die kerken en de meeste abdijen zijn in Leuven gewoon gratis.

Drinkwater en fitness

Nog enkele nuttige tips! Een duur fitnessabonnement hoeft niet in Leuven. Onder het viaduct van Wilsele is er een openbare fitness, gebouwd uit herbruikbaar en gerecycleerd materiaal. Met een boksplatform, klimmuren en al. Duurzaam, gratis, doordacht, helemaal Leuven! Van fitnessen krijg je dorst. Wist je dat je in de Leuvense sporthallen gratis gekoeld water kan tappen om je eigen fles te vullen?

Gratis pendelbus

Het station van Leuven ligt op wandelafstand van de Grote Markt, en wandelen kost je niets. Kom je toch met de wagen? Parkeer je dan op een goedkope randparking. De bus van De Lijn brengt je gratis naar het stadscentrum.

In dat centrum bevindt zich alles op maximum 1,5 km stappen. Het budget dat je elders voorziet voor je vervoer in de stad, kan je dus besteden in één van de gezellige cafés of restaurants. En goed om weten: op vrijdagen, zaterdag en koopzondagen rijden er elk kwartier gratis elektrische pendelbussen tussen het stadscentrum en de Vaartkom. Zo gemakkelijk is het om deze hippe stadswijk te verkennen.

Boek hier je overnachting