Abdij van Park archief - open koorboek van de zusters van Gempe

Tsjechische ensemble Tiburtina brengt Vlaamse ode aan Norbertus

Ter ere van de 900ste verjaardag van de norbertijnenorde wereldwijd, bracht de Alamire Foundation, internationaal centrum voor de studie van muziek in de Lage Landen met de steun van de Vlaamse Overheid een speciaal concert naar Abdij van Park in Leuven.

Muziek uit de geschiedenis van de norbertijnen

Op een symbolische plaats, het Praagse Strahovklooster waar ordestichter Norbertus begraven is, voerde het Tsjechische ensemble Tiburtina gezangen uit de eeuwenoude Gempe-manuscripten uit. Barbora Kabátková, Hana Blažíková, Daniela Čermáková en Kamila Mazalová combineerden gezangen uit Gempe met die uit de manuscripten van Strahov.

Expo 'Als de Bliksem. 900 jaar norbertijnen'

De opname van dit concert werd in première afgespeeld op de openingsavond van de expo ‘Als de Bliksem. 900 jaar norbertijnen’ waar de wondermooie koorboeken momenteel te zien zijn.

Deze bijzondere verzameling van 26 muziekhandschriften uit de 18de eeuw behoorde toe aan de zusters uit het norbertinessenklooster Gempe in Sint-Joris-Winge bij Leuven en wordt bewaard in de archieven van Abdij van Park.

Over Alamire Foundation

De Alamire Foundation, Studiecentrum voor Muziek in de Lage Landen (KU Leuven) die zich huisvest in de poortgebouwen van de Abdij van Park, nam de collectie Gempe manuscripten op in het project ‘Inventarisatie van Antifonaria bewaard in Vlaanderen’.

In 2019 startte de Alamire Foundation met het digitaliseren van de Gempe-manuscripten met het Alamire Digital Lab. De hoogkwalitatieve beelden worden daarna verwerkt, bestudeerd en toegankelijk gemaakt via de Integrated Database for Early Music.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.