Zelf-desinfecterende deurpanelen om coronavirus aan te pakken

Aan de ingang van ons onthaal en dialoogmuseum PARCUM hebben we de eerste zelf-desinfecterende deurpanelen in België geïnstalleerd. Zo kunnen we de verspreiding van virussen en bacteriën tegengaan en een veilig bezoek garanderen.

De deurpanelen aan de inkom van het onthaal.

De afgelopen maanden hebben we heel wat maatregelen genomen om een veilig bezoek aan onze abdij te kunnen garanderen. Voor de heropening van PARCUM, waar op dit moment de expo ‘Op hoop van zegen’ loopt, hebben we zelf-desinfecterende deurpanelen geïnstalleerd.

Hygiënemaatregelen

De panelen werden ontwikkeld door textielwetenschappers en deskundigen op het gebied van infectiebeheersing. “Ze zijn gevalideerd door NHS-laboratoria in het Verenigd Koninkrijk. Ze zorgen ervoor dat de heropening van musea veilig verloopt op de plek die het vaakst wordt aangeraakt, namelijk de deuren”, vertelt Tom Daneels van de firma Sysmex, die momenteel in België en Nederland samenwerkt met de Britse ontwikkelaar Surfaceskins.

“Onze panelen ontsmetten zichzelf binnen enkele seconden, om besmetting via de handen te voorkomen. Ze geven alcoholgel af en doden op die manier de achtergebleven ziektekiemen in enkele seconden. Ze zorgen er ook voor dat bezoekers de hygiënemaatregelen tijdens het bezoek aan het museum beter respecteren”, vervolgt Daneels.

“Het zekere voor het onzekere”

PARCUM is het eerste museum in België dat de deurpanelen liet installeren. In Nederland hangen er ook al in CORPUS, in Leiden. Toeval wil dat de huidige tentoonstelling in expo in PARCUM over geneesheiligen gaat. “We geloven absoluut in de waarde en het nut van die heiligen, maar nemen toch graag het zekere voor het onzekere – vandaar deze nieuwe deurpanelen”, glimlacht domeinbeheerder Stefan Van Lani.

'Op hoop van zegen' is te bezoeken tot en met 21 februari 2021. Meer info vind je op de website van PARCUM.
Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.