De klokken van de Vredesbeiaard zijn geland!

De klokken van de Vredesbeiaard staan op het Neerhof.

De 40 klokken van de Vredesbeiaard zijn gearriveerd in de Abdij van Park. Vandaag en morgen kan je ze van dichtbij komen bewonderen op het Neerhof, het centrale binnenplein van de abdij. Honderden scholieren uit het Leuvense laten die kans niet aan zich voorbijgaan. Wij liepen mee met klas 4K van Basisschool De Ark en zagen de verwondering toenemen met de minuut…

De leerlingen verzamelen om half tien op het Neerhof en horen de klokken daar voor het eerst luiden. Ze leren vandaag over de bijzondere geschiedenis van de Vredesbeiaard. Vanaf 11 november verbindt dit vredesmonument “door cultuur wat ooit door vuur gescheiden was”.

De pinken van de beiaardier

Gids Sonja neemt de leerlingen mee naar museum PARCUM. Aan de hand van enkele filmpjes leren de kinderen hoe zo'n reusachtig instrument als een beiaard gemaakt wordt. “Hebben alle kerken een beiaard?”, vraagt Idris. Het antwoord is nee, maar de Abdij van Park had er wel al eentje in 1730. Die werd in 1811 naar de Sint-Pieterskerk verhuisd.

In de pandgang lopen de leerlingen langs enkele glasramen van Jan De Caumont. Daarna gaat het naar de binnentuin van het klooster. Daar oogst beiaardier Luc Rombouts veel verbaasde blikken als hij zijn pinken laat zien. Die zien er heel anders uit - een gevolg van het vele slagen op de stokken van een beiaardklavier.

Over Duitsers en Fransen

Luc legt uit dat de paters van de abdij de beiaardklokken verstopt hadden tijdens de Franse Revolutie. “Ze hebben de klokken in de grond gestoken, anders waren ze toen al meegenomen”, vertelt hij. “Maar na de Franse Revolutie hadden de paters echter geen geld meer, dus hebben ze de beiaard verkocht aan de stad. Zo belandden de klokken in de Sint-Pieterskerk.”

Daar werd de beiaard in 1914 verwoest door Duitse legertroepen. “Onlangs heeft men ontdekt dat soldaten van de stad Neuss een grote verantwoordelijkheid droegen”, legt Luc uit. “Zo zijn er gesprekken opgestart en hebben de steden Leuven en Neuss besloten een vredesmonument te maken van deze beiaard.”

“De Duitsers zijn onze vrienden”, weet Floris. “De Fransen niet – daarvan hebben we verloren op het WK.”

Vredesboodschappen

Luc kan helaas nog geen deuntje op de beiaard spelen, maar in de kerk krijgen de kinderen wel wat beiaardmuziek te horen. Op het einde van hun bezoek aan de abdij kunnen de leerlingen ook vredesboodschappen achterlaten, op kleine klokjes. Alle boodschappen worden in een vredesboom gehangen, die nog tot en met 11 november 2018 op het Neerhof zal blijven staan.

Wat de kinderen laten optekenen, is hartverwarmend. Mathis belooft dat hij nooit meer zal pesten. Mariama schrijft: “Hoe meer liefde je geeft, hoe meer je er zelf hebt.” Sander schrijft een soortgelijke boodschap: “Geef liefde aan anderen, dan krijg je liefde terug.”

Een klasfoto bij de klokken.

Klasfoto tussen de klokken

Alvorens de kinderen vertrekken, bewonderen ze de klokken nog even van dichtbij. “Het is erg leuk om de nieuwe klokken te zien”, vertelt Meri. “Ik ga mama en papa zeggen dat we zeker eens moeten komen luisteren.”

Juf Karin vraagt ten slotte of haar klas een foto tussen deze klokken wil. Een historisch beeld!

Meer over de Vredesbeiaard lees je hier.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.