Titel

7 redenen om Leuven Jazz te bezoeken

 • 1.    Leuven ademt jazz. 
  Kuier door de stad en voel hoe vele plekken jazz ademen: van de concertzalen, over cafés, de bibliotheek tot gewoon op straat. Wandel zeker ook tot in OPEK waar de 'B-Jazz Contest' plaatsvindt. Uit 105 inzendingen uit 26 landen krijg je hier op  6 jonge ensembles voorgeschoteld, aan de vooravond van hun internationale doorbraak.
   
 • 2.    Leuven Jazz trekt hoogvliegers aan. 
  Op maandag 20 maart staat de inmiddels 80-jarige bassist en levende legende Ron Carter on stage (met accordeonist Richard Galliano aan zijn zijde). Tegen het einde van de week krijg je een heuse wereldster, de Israëlische bassist Avishai Cohen (vrijdag 24 maart), en op donderdag is ook het legendarische Sun Ra Arkestra te gast en viert zijn 60ste verjaardag.
   
 • 3.    Leuven Jazz viert feest.
  De jazzafdeling van LUCA School of Arts (vroeger Lemmens genaamd) bestaat 30 jaar en dat moet gevierd! Op dinsdag 21 maart krijg je een groots concert met oud-studenten als Jef Neve, Dree Peremans of Steven Delannoye, maar ook met docenten als Dré Pallemaerts en Frank Vaganée. En uiteraard mag ook oprichter en ex-docent Bert Joris niet ontbreken!
   
 • 4.    Leuven Jazz is ook film, expo, quiz en spoken word. 
  Cinema ZED serveert opnieuw een straffe lading jazzfilms. Met de Belgische premières van ‘Django’ en ‘The ballad of Fred Hersch’, maar ook ‘La La Land’, ‘Born to be blue’ of de familieklassieker ‘The Aristocats’. Verder kan je quizzen in De Libertad, de expo van beeldend atelier De FactorY bezoeken of genieten van jazz in combinatie met spoken word in de Bib Leuven.
   
 • 5.    Leuven Jazz kleurt Belgisch. 
  Het zijn er eigenlijk te veel om op te noemen, maar ze mogen in dit internationale festival niet ontbreken. Bram De Looze (ex-LUCA) stelt zijn zowel zijn nieuwe duoproject met Robin Verheyen (TaxiWars) voor, als zijn nieuwste solocd 'Piano e Forte'. Er is de cd-voorstelling van het Gentse Steiger, Guillaume Vierset (met Harvest Group), het hipsterproof Beraadgeslagen (van Lander Gyselinck en Fulco Ottervanger), de Moondog-tribute van Condor Gruppe … En dan zorgt dj LeFtO nog voor een feestje tot in de vroege uurtjes, met The Gaslamp Killer als sparringpartner aan de decks.
   
 • 6.    Leuven Jazz kan ook gratis
  Geniet van de gratis concerten van de thema-ensembles van het LUCA, de Jazz op Zondag concerten in STUK Café, de Sunday Night Live van muziekkroeg De Libertad ... of de Late Night Jams tijdens de 'B-Jazz Contest'.
   
 • 7.    Leuven Jazz in de huiskamer
  Op zondag 19 maart duikt 30CC opnieuw de huiskamers in. Geniet van gratis concerten van o.a. drummer Antoine Pierre (TaxiWars), het Nederlandse Wolfert Brederode Trio, gitarist Benjamin Sauzereau en een combinatie van pianiste Eve Beuvens met een lezing door Marc Van den Hoof (over 100 jaar Monk).